Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombincident i Georgien undersöks

Annons

Georgien begärde på onsdagen att FN:s säkerhetsråd snarast ska behandla bombincidenten två dagar tidigare, men Ryssland fortsatte att förneka sin inblandning.

Samtidigt granskade företrädare för den ryska fredsbevarande styrkan i utbrytarregionen Sydossetien kratern som bildades när en odetonerad bomb slog ned i måndags omkring fem mil från Georgiens huvudstad Tbilisi. De åtföljdes av internationella observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Enligt en preliminär rapport från de internationella observatörerna kom flygplanet som fällde bomben "från ryskt håll", rapporterar Reuters. De hade dock inte lyckats identifiera vare sig flygplanet eller bomben.

Utrikesminister Gela Bezjuasjvili sade att Georgien fortsätter att "samla bevis".

Den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili har anklagat Ryssland för att avsiktligt ha attackerat landet. Ryssland förnekar inblandning och antyder att det kan ha varit ett georgiskt plan som utförde attacken i provokativt syfte.

Enligt den biträdande utrikesministern Georgij Karasin oroas Moskva över attacken och ser den som ett försök att störa "påtagligt positiva tendenser" i de rysk-georgiska relationerna.

Relationerna mellan länderna har länge varit ansträngda med georgiska anklagelser om att Ryssland stödjer utbrytarregioner och rysk irritation över att Georgien vill ansluta sig till militäralliansen Nato.

TT

Mer läsning

Annons