Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomberna kan vara livsfarliga

Annons

Bomberna som stals är halvfabrikat. De har importerats från Kina, men ska ställas i ordning till riktiga bomber på fabriken i Hinsnoret. Bland annat ska de läggas i stora rör och stubinen ska justeras.

- Tänder man stubinen nu tar det tio sekunder innan de smäller. Och när effekterna antänds sprids de snabbt och kläder kan lätt ta eld, säger Gun Pettersson.

Hur starka är bomberna?

- De innehåller 150 gram krut. Det är förhållandevis mycket. Man får absolut inte hålla i en sådan pjäs och tända på. Då skjuter man bort handen direkt.

Dessutom finns det ytterligare varningssignaler att skicka ut.

Gun Pettersson säger:

- Om bomberna legat ute och blivit fuktiga och sedan torkar vet ingen vad som kan hända. Då kan en antändning vara rena katastrofen.

De halvfärdiga bomberna stals i juli en natt när familjen låg och sov.

- De bröt upp dörrarna till två av husen där vi förvarar bomberna. Sen har de burit bomberna en lång bit till vägen. Vi såg stegen i skogen.

Företaget har utsatts för flera inbrott. Och också skakats av två stora bränder - en på 70-talet och en på 80-talet. Vid senaste branden brandskadades Gun och hennes make svårt.

Och nu sjunger deras hobby-företag - de har också andra jobb - på sista versen.

- Vi jobbar på i några år till. Sen avyttrar vi verksamheten, säger Gun, vars farfar startade fyrverkeritillverkningen 1913.

Om någon hittar någon av de stulna bomberna bör de hanteras varsamt och lämnas till polisen.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons