Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomberna i Irak dödade 500

Annons

Minst 500 människor dödades i sprängattentaten i norra Irak sent i tisdags, uppgav lokala befattningshavare.

Dödssiffrorna efter de fyra bomber som detonerade i två byar i provinsen Nineveh i tisdags fortsatte två dagar senare att stiga, allteftersom räddningsarbetare tog sig igenom rasmassor och ruiner. Enligt uppgifter till CNN dödades minst 500 personer, vilket gör attentatet till det i särklass blodigaste sedan USA:s invasion av Irak 2003.

Enligt inrikesdepartementets operative chef, generalmajor Abd al-Karim Khalaf, bestod bomberna av sammanlagt över två ton sprängmedel och var placerade i lastbilar som kördes av självmordsbombare.

Attentatet var riktat mot yazidier, en urgammal kurdisk minoritet i norra Irak. Yazidierna tillber änglar, av vilka den främste är synonym med Bibelns Lucifer. Enligt yazidierna blev Lucifer inte Satan, utan förläts av Gud. Men dogmatiska kristna och muslimer betraktar dem som djävulsdyrkare.

USA skyller attentatet på al-Qaida.

En avgörande rapport om situationen i Irak ska presenteras för amerikanska kongressen i september.

Men andra bedömare skyller våldet på grannländerna och Iraks centralmakt. Orsaken är en folkomröstning som ska hålla i regionen senare i höst, där den övervägande kurdiska befolkningen väntas rösta för att området överförs till det självstyrande irakiska Kurdistan.

TT

Mer läsning

Annons