Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomber utan gränser i Bagdad

Annons

En mäktig järnbro över Tigris och parlamentets restaurang i hjärtat av "Gröna zonen" _ bombmän valde sällsynt spektakulära mål i Bagdad på torsdagen.

Lastbilsbomben på al-Sarafiyya-bron detonerades mitt i morgonrusningen i sjumiljonersstaden. Den jättelika metallkonstruktionen rasade delvis ned i vattnet, tillsammans med ett mindre antal bilar.

Enligt säkerhetskällor var det ett självmordsdåd, men ögonvittnet Jawad sade att gärningsmannen hann lämna lastbilen mitt på bron.

Att soldater hann börja spärra av bron, som förbinder sunnistadsdelen al-Waziriyya med det shiitiska al-Utafiyya i norra Bagdad, kan förklara den relativt lilla blodsutgjutelsen _ tio döda och cirka 25 skadade, enligt uppgifter på kvällen.

Ett på sitt sätt ännu mer uppseendeväckande dåd förövades vid lunchtid i den stapplande irakiska demokratins hjärta. En bombman tog sig in i parlamentets restaurang inne i den superbevakade Gröna zonen på Tigris västra strand och ställde sig lugnt bland politikerna i lunchkön. När han kom fram till kassan utlöste han sitt bombbälte, berättade ett vittne för Reuters.

Enligt USA dödades minst åtta personer, varav upp till tre parlamentsledamöter.

Bomben kom trots fullt säkerhetspådrag, i och med att parlamentet höll session på torsdagen.

Ytterst sällan lyckas militanta grupper ta sig förbi alla vägspärrar och kontroller för att utföra så spektakulära attentat som parlamentsbomben. Ett enda liknande bombdåd har rapporterats sedan Irakinvasionen 2003, när två självmordsbombare tog med sig upp till tio människor i döden vid ett kafé och en marknad i Gröna zonen i oktober 2004.

Granatbeskjutning av det hårdbevakade området sker dock dagligen. Så sent som för tre veckor sedan kunde hela världen se i direktsänd tv hur FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon duckade på sin presskonferens i Gröna zonen då en granat slog ned i närheten.

Nyligen meddelade den amerikanska militären att den hade hittat två "självmordsvästar" inne i området, och USA är uppenbarligen oroat över upprorsmännens ökade satsning och träffsäkerhet mot Gröna zonen.

I slutet av mars fick USA:s ambassadpersonal nya förhållningsregler, utlösta av "ökningen av indirekt beskjutning mot ambassadområdet" i zonen.

Ingen får nu ens sticka ut näsan utomhus utan att vara iförd hjälm och skyddskläder. Och väl ute är det rask promenad dit man ska som gäller, inga folksamlingar tillåts.

Därmed är det för tillfället slutminglat vid Republikpalatsets pool, den legendariska samlingsplatsen för allt och alla i Bagdads elit.

TT

Mer läsning

Annons