Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomber över Bagdad

Annons

Den arabiska tv-stationen al-Jazira rapporterade senare att mer än 50 irakier hade dödats i vad som uppgavs ha varit en bombning av en marknadsplats i Bagdad.

Läkaren Usama Sakhari, som arbetar på sjukhuset al-Nur, sade att han själv hade räknat till 55 lik. Av de 47 som skadats var tillståndet kritiskt för många, sade han.

- En irakisk talesman sade till oss att sökandet efter skadade under bråten fortfarande pågår i området Shula, sade en korrespondent på al-Jazira som visade bilder på lik, varav minst två var barn.

Tragedin var den största enskilda förlusten av civilpersoners liv sedan kriget började.

Under nattens och dagens intensiva bombanfall mot staden sade sig den amerikanska militären ha träffat kommunikations- och stridsledningscentraler.

Bland annat ska ett amerikanskt bombflygplan av typen B-2 ha fällt två så kallade bunkerbomber. Bomberna, som väger drygt två ton vardera, riktades mot viktiga punkter i det irakiska kommunikationsnätverket i Bagdads centrala delar.

Vid en presskonferens i Bagdad i torsdags uppgav den irakiske hälsoministern att minst 350 människor hade dödats och 3 600 skadats sedan kriget började.

Enligt Iraks informationsminister dödades ytterligare 26 civila under fredagsnattens flyganfall mot staden Najaf.

Sju civila dödsoffer krävdes i Bagdad och vid 12-tiden rapporterades det att två robotar hade slagit ned i bostadsområdet al-Mansur vid stadens centrum. Minst åtta irakier ska ha dödats och 33 skadats. Ett av det regerande Baathpartiets lokalkontor totalförstördes och flera hus skadades.

- Detta är de amerikanska smarta bomberna, sade en ung man samtidigt som han sökte igenom bråten för att hitta överlevande eller fler lik.

Pentagon uppgav på fredagsmorgonen att 28 amerikanska soldater dödats, sju var krigsfångar och 17 rapporterats saknade i strid.

En brittisk officer anklagade på fredagen irakisk milis för att ha skjutit granater alldeles intill en stor grupp civila i Basra. Ingen tros ha blivit dödad men flera skadades.

Enligt den brittiske officeren slog åtta eller nio granater från milisgrupper i området ned invid en grupp på cirka 1 000 civila som köade för att komma över en bro på en av utfarterna från staden.

I närheten stod dock flera brittiska stridsvagnar uppställda. De kan ha varit det egentliga målet för beskjutningen.

En brittisk militär talesman sade på fredagen att de allierade inte ens är i närheten av att ha kontroll över storstaden Basra.

Från norra Irak rapporterade Reuters att hundratals jublande kurdiska peshmergakrigare vällde in över vad som bara några timmar tidigare varit en irakisk front.

De irakiska styrkorna uppgavs ha retirerat mot Kirkuk. Men tidigt på kvällen rapporterades det att Irak anföll kurdgerillan med robotar eller granater i staden Chamchamal fyra mil öster om Kirkuk. (TT-Reuters)

Mer läsning

Annons