Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomber dödade klanledare och poliser

Annons

En parlamentsledamot och flera klanledare finns bland de många dödsoffren för en rad bombdåd i Irak i dag.

I den folkfyllda lobbyn på hotellet al-Mansur i Bagdad utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning, när sunnitiska klanledare från provinsen al-Anbar hade samlats till möte. Enligt polisen dödades tolv människor och minst 18 skadades.

Flera klanledare i al-Anbar har gått samman för att bekämpa al-Qaida.

Statliga televisionen al-Iraqiyya rapporterade att den framträdande klanledaren och förre guvernören Fassal al-Qaod fanns bland dödsoffren. En av tv-kanalens egna anställda uppgavs också ha dödats. Enligt AFP dödades även parlamentsledamoten Husayn Shalan.

Hotell al-Mansur används av utlänningar och irakiska tjänstemän.

En annan självmordsbombare dödade minst 18 människor när han med en tankbil rammade muren runt en polisstation i staden Baiji i norra Irak, uppger polis. Ytterligare minst 40 personer skadades.

Attentatet som genomfördes på i morse raserade en stor del av byggnaden och flera bostadshus i närheten skadades. Såväl poliser som fångar som hölls inspärrade på polisstationen fanns bland offren.

I shiamuslimska al-Hilla söder om Bagdad dödades åtta personer när en bilbomb detonerade utanför guvernörens kansli. Som så många gånger tidigare i Irak var attentatet riktat mot polisrekryter, som av upprorsmakare betraktas som överlöpare.

I Mosul i norra Irak exploderade en bilbomb i ett bostadsområde. Tre människor uppgavs ha dödats och 40 skadats i attentatet.

Amerikansk och irakisk militär bedriver flera samtidiga offensiver i området kring Bagdad för att jaga bort al-Qaida-anknutna extremistgrupper som förskansar sig i jordbruksbygderna runt den irakiska huvudstaden.

I oroshärden Baquba har 58 upprorsmän dödats och ett 60-tal skadats den senaste veckan enligt USA:s militär.

TT

Mer läsning

Annons