Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombdåd mot svenskar i Afghanistan

Annons

En konvoj från svenska Isaf-styrkan i norra Afghanistan utsattes på lördagen för en självmordsattack.

Ett tiotal svenska fordon ingick i konvojen men inga svenska soldater skadades fysiskt.

Han säger att två civila dödades i dådet och att 12_14 skadades. Tillståndet för flera av de skadade är kritiskt.

Attacken inträffade vid 16-tiden lokal tid, strax efter lunch svensk tid, norr om Blå moskén i centrum av staden Mazar-i-Sharif, där de nära 300 svenskarna i den multinationella Isaf-styrkan också är förlagda.

Konvojen hade under dagen genomfört en sjukvårdsinsats i en provins cirka 25 mil väster om Mazar-i-Sharif.

I konvojen fanns drygt 30 soldater _ de flesta svenskar men också några finländare och polacker _ i ett tiotal pansarskyttefordon och splitterskyddade last- och personbilar.

När laddningen exploderade stannade inte konvojen utan fortsatte till den svenska campen Northern Lights. Där kunde konstateras att ett fordon skadats.

Utan att vilja berätta hur säger Danielsson att attentatet kommer att medföra ändrade rutiner vid styrkans transporter.

Självmordsattentatet är det första i Mazar-i-Sharif sedan början av 2006. De talibaner, allierade med terrornätverket al-Qaida, som tillskrivs de flesta attentat brukar mest angripa afghanska, brittiska eller amerikanska militära fordon.

Talibanerna tog på sig ansvar också för attacken mot svenskarna, samt en självmordsattack samma dag mot en säkerhetskonvoj, eskorterad av Isaf-fordon, i huvudstaden Kabul _ där minst tre civila dödades och fem skadades.

I förra veckan gjorde svenska styrkan ett stort beslag av 1,5 ton ammunition, bland annat just artillerigranater, i en grotta utanför Mazar-i-Sharif.

TT: Kan attacken vara en hämnd för beslaget?

Han uppger att självmordsbombaren faktiskt överlevde, och ligger på sjukhus i kritiskt tillstånd. Översten är dock mer svävande i fråga om huruvida Isaf vet om mannen har anknytning till någon organisation.

Danielsson uppger att stämningen i den svenska styrkan trots allt är god.

TT

Mer läsning

Annons