Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomb på affärsgata, dussintals döda

Annons

Centrala Bagdad skakades på torsdagen av en bilbomb. Minst 25 av de människor som råkade befinna sig i närheten dödades och fler än 115 skadades.

Polisen räknade med att talen kunde fortsätta stiga eftersom många människor hade begravts under rasmassor.

Den materiella förödelsen blev stor. Attentatet begicks på en affärsgata i stadsdelen Karrada, där butiker blåstes ut och bilar började brinna. Tre byggnader hade rasat samman helt och en stod i brand, enligt rapporter på kvällen.

Sunnirebeller, som motsätter sig dagens makthavare, hålls ansvariga för de flesta av bombattentaten. Karrada är en stadsdel med främst shiamuslimska invånare.

Det var åtminstone fjärde gången den här veckan som ett attentat utfördes där, trots de ansträngningar som amerikanska och irakiska styrkor gjort alltsedan i februari att få bukt med våldet i huvudstaden. Och då är ändå Karrada en av de stadsdelar som brukar beskrivas som stabila. I måndags dog sammanlagt 13 personer i tre explosioner där.

USA-styrkorna i Irak meddelade att ytterligare åtta amerikaner stupat i strider mot rebeller de senaste dagarna. Merparten dödades i provinsen Diyala nordost om Bagdad, där motståndet mot amerikanerna och de irakiska regeringsstyrkorna fortfarande är hårt.

TT

Mer läsning

Annons