Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomb kan ha orsakat rysk urspårning

Annons

Rysk åklagare har inlett en förundersökning om terrorism efter bombattentatet mot expresståget från Moskva till S:t Petersburg. Ryssland stärker också terrorbevakningen inför de stundande valen.

Bilder från platsen visade hur måndagkvällens explosion fått alla de tolv vagnarna på Neva-expressen att spåra ur, med följden att flera välte och bagage och lösa inventarier spreds på banvallen. 60 människor skadades varav 28 fördes till sjukhus. För två av dem var tillståndet kritiskt.

Totalt hade 231 tågbiljetter sålts till resan. Det fanns även omkring 20 anställda ombord. Runt 800 meter räls fick svåra skador, sade en talesman för järnvägen.

Poliskällor och ögonvittnen sade till medier på tisdagen att de hört ett dunkande ljud strax före olyckan och att en krater upptäckts under järnvägsrälsen. Smällen hade en kraft motsvarade två kilo trotyl, sade Sergej Bednitjenko, den lokale åklagaren.

Tåget var nära byn Malaja Visjera cirka 50 mil norr om Moskva och 17 mil från S:t Petersburg när explosionen inträffade. Det spårade ur strax efter att ha kört över en viadukt, sade Reuters fotograf på platsen. Nyhetsbyrån Interfax rapporterar att bomben exploderade under lokets bakre del, 30 meter före viadukten.

Tågolyckan orsakades av en hemgjord sprängladdning, sade Sergej Bednitjenko, chefsåkagare för Rysslands nordvästdistrikt.

En anonym utredare berättade för ryska nyhetsbyråer att sprängladdningen tycktes ha varit fjärrstyrd och att explosionen påminde om en som 2005 fick ett tåg mellan Groznyj och Moskva att spåra ur. Det attentatet skylldes på högerextremister.

Nikolaj Patrusjev, chef för den ryska säkerhetstjänsten, kopplade däremot bombningarna till upproret i Tjetjenien, rapporterar Reuters. Flera attacker på tjänstemän i norra Kaukasus har ägt rum.

De har blivit färre på senare tid tack vare insatser från Ryssland, sade han.

Passageraren Viktoria Kobos, som kom till S:t Petersburg efter urspårningen, berättade att hon hörde en enorm krasch.

Attacken är den första på länge. Det har i stort sett varit lugnt efter vågen av självmordsbombningar i Moskva 2003 och 2004 som tjetjenska rebeller beskylldes för. Det katastrofala gisslandramat i skolan i Beslan, där runt 300 personer dog, var kulmen på denna terrorvåg.

I medieskugga däremot har ett lågintensivt uppror drivits i framför allt de muslimska provinserna i norra Kaukasus de senaste månaderna. Den politiska temperaturen stiger också just nu inför Rysslands presidentval i mars. Enligt Patrusjev kommer Ryssland att stärka sina antiterroråtgärder före presidentvalen och valet till det ryska parlamentet.

TT

Mer läsning

Annons