Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomb dödade 50 kurder i norra Irak

Annons

Irakiska Kurdistan har utsatts för ett nytt allvarligt bombattentat som krävt minst 50 liv.

Bara fyra dagar innan sprängdes en annan bomb i norr.

Samtidigt jagas en grupp som kidnappat tre amerikanska "korsfarare".

Våldet tog sig flera nya uttryck under söndagen. En irakisk al-Qaidagrupp, Islamiska staten Irak, visade på internet en arkebusering av tre irakiska officerare som stod på knä med förbundna ögon. De dödades därför att regeringen nonchalerat gruppens krav, förklarades det.

En man i svart mask sköt de tre officerarna i huvudet med pistol. Andra gruppmedlemmar såg på och skrek "Gud är störst".

I torsdags visade samma grupp mord på nio kidnappade poliser och arméofficerare. I mars hittades 14 polismän från Diyala skjutna i huvudet efter att ha kidnappats av Islamiska staten Irak.

Det är i Diyala norr och öster om Bagdad som USA-ledda styrkor nu försöker hitta rebeller sedan många av dem gett sig av från Bagdad till närområdena. Där sökte tusentals USA-soldater på söndagen efter tre amerikaner som saknas. Islamiska staten Irak har sagt på internet att den håller "korsfarar"-soldater, utan att ange vilka.

De tre fördes bort i lördags efter ett bakhåll där fyra andra amerikaner och en irakisk tolk dödades.

"Gud bistod era bröder och Islamiska staten Irak i striden mot en korsfararpatrull i al-Mahmudiyya-området", löd ett meddelande där gruppen talade om en "välsignad" operation.

Sprängningen som krävde 50 dödsoffer i norra Irak utfördes av en självmordsbombare. Han eller hon sprängde en lastbil i staden al-Makhmour. Minst 70 skadades enligt den lokale guvernören. Attentatet utfördes intill kurdiska regeringsbyggnader och det kurdiska partiet KDP:s högkvarter.

I förra veckan sprängdes en lastbil i den irakkurdiska huvudstaden Arbil, några mil från al-Makhmour. I det attentatet dödades 15 människor.

Den svenskkurdiske debattören Kurdo Baksi uttryckte stor oro för attentaten i den kurdiska delen av Irak. I Mahmour-området finns flera flyktingläger för PKK-anhängare och det finns risk för att Turkiet lägger skulden på dem för attentaten, sade han till TT.

Han tror att attentaten kan ha förövats av turkmener allierade med Turkiet för att provocera fram en turkisk invasion.

PKK är den kurdiska vänstergerilla som kämpar för frigörelse från Turkiet.

Över tio bilbomber har sprängts i irakiska Kurdistan sedan början av april. Alla har inte varit dödande och därför har de inte uppmärksammats, sade Baksi.

TT

Mer läsning

Annons