Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bom förhindrar nedskräpning

Annons

Charlotte Olsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Ludvika kommun, berättar att hon skrivit brev till markägaren Stora Enso.

- Jag har bett dem att undersöka om det går att sätta upp en vägbom vid den lilla väg som går in till området. Från vägens början in till gruvhålen är det ungefär 50 meter och kommer det upp en bom tror jag att det i alla fall blir stopp på dumpningen av mer skrymmande saker.

- Man kan säkert fortsätta att bära hit hushållsavfall men knappast kylskåp och liknande.

Charlotte Olsson hoppas att en bom kommer på plats till våren. Vad gäller den omfattande nedskräpning som redan är ett faktum är det oklart om det blir någon större städningsaktion.

- Vissa av gruvhålen är 100 meter djupa så det är frågan om det ens är möjligt att städa dessa hål. På vissa ställen går det förstås att städa med hjälp av grävskopa men det kommer att bli oerhört dyrt.

Kommunen har till länsstyrelsen anmält att området är förorenat och förhoppningen är att staten ställer upp med pengar för städinsatser. Kommunen ensam kan inte ta på sig att bekosta en rejäl städning.

Det var i somras som den enorma illegala soptippen blev allmänt känd efter att NLT uppmärksammat saken. Anders Stikå, miljöpolis i Falun, inledde en noggrann utredning. Bland avfallet hittade han spår som ledde till en sommarstugeägare i trakten. I november dömdes mannen, en 50-åring från Stockholmstrakten, till 11 200 kronor i böter för nedskräpning.

- Det står helt klart att grundvattnet lokalt har påverkats. Det kan ha förorenats av oljor, bakterier, kemikalier, batterisyra och annat.

- Några hundra meter bort ligger Oxtjärnen med ett bestånd av ädelfisk.

- Hittills har det inte visats att tjärnen påverkats av föroreningarna, uppger Charlotte Olsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons