Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollväggsträning är hemligheten (del 1

Annons

Mängdträning mot en bollvägg är den bästa och effektivaste träningsmetoden som leder till automatik och reflexer som sätter sig i ryggmärgen. Du behöver inte fundera under själva utförandet av rörelsen. Detta blir sedan till en tyst kunskap som höjer den mentala styrkan samt självförtroendet som spelare så väl behöver.

Denna träning i sin tur leder till spetskompetens hos spelare, som är nödvändig för att kunna exempelvis precisionsskjuta bollen utanför målvaktens räckvidd. Fotbollsmatchen går ju ut på att göra flest mål så att man vinner matchen. Publiken vill se offensiv rolig fotboll med många mål. Det är ju det som den har betalt inträde för.

Fotbollen i dagens läge har tyvärr för få kunniga och skickliga målgörare. Lösningen är specialträning vid bollvägg med spets-och mängdträning.

Det bästa exemplet i vår fotbollshistoria är Gunnar Nordahl. Han har fortfarande kvar sitt målskytterekord både i Sverige och i Italien, som tydligen är oslagbart. Jag har haft äran och nöjet att se honom göra fem mål i samma match.

I Italien kallades han för den träffsäkra kanoniären från Norden. Hur kunde han bli en så skicklig målgörare? Han svarade på den frågan med att det handlade om energi, vilja, tålamod men han förnekade medfött bollsinne.

Det handlade om träningsvillighet i unga år. Bollsinnet är ett resultat av mångårig intensiv träning. Likadant säger alla våra världsmästare i olika bollspel.

BERTIL BRATT

Mer läsning

Annons