Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boliden fortsätter leta malm med elektromagnetiska mätningar

Annons

Boliden fortsätter sina undersökningar i Bjursåstrakten. Med bättre teknik kan man i dag hitta malm i områden som tidigare provborrats men avfärdats.

Bjursåsområdet är geologiskt intressant och där har många under årens lopp letat malm. Så ock Boliden och bolaget fortsätter nu på tredje säsongen med ny teknik för att hitta det man letar efter.

Det man gör är så kallade elektromagnetiska mätningar. De går till som så att man lägger ut en kabelslinga i en markruta som mäter 1,1 gånger 1,1 kilometer. En svag ström skickas ut genom kabeln och skapar ett elektromagnetiskt fält.

Finns det då ledande material i marken som exempelvis metaller träffas de av det elektromagnetiska fältet och bildar ett sekundärt fält. Detta kan man sedan mäta och få svar på om det är ett intressant fynd värt att undersöka vidare. Boliden kommer nu att undersöka två områden med elektromagnetisk mätning.

Det ena ligger i trakterna Lustebo, Storsveden och Uggleåsen.

Här har det tidigare gjorts provborrningar ner till 100 meter utan att något matnyttigt hittats.

Det andra området omfattar Mårtsbo, Bjursås-Storgården och Övre Larssveden. Inom en månad kommer arbetena igång och det är konditionskrävade när ledningen ska läggas ut.

- Ja det är fyra kilometer sladd som vi bär på ryggen ut i skogen, säger Erik Lundstam på Boliden.

Det Boliden söker i området är zink, bly, silver men också koppar och guld.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons