Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boliden fann inga brytvärda metaller

Annons

Boliden Mineral har gjort geofysiska mätningar ett par kilometer söder om Saxberget, vid Källmossgruvorna.

Men jakten på nya bryt-värda fyndigheter var förgäves.

- Mätningarna gav ett negativt resultat. Det fanns ingen anledning att gå vidare med borrningar. Borrningar är oerhört dyrt, det kostar cirka 600 kronor metern, säger Erik Lundstam, geolog vid företaget.

Vid geofysiska mätningar läggs en kabelslinga ut över ett intressant område, i det här fallet var det ett fyra gånger en kilometer stort område som mättes.

- Vi sätter in en svag ström i kabeln och skapar på så sätt ett elektromagnetiskt fält.

- Finns det ett elektriskt led-ande material i backen och denna träffas av fältet, skapas ett sekundärt fält. Detta kan vi då mäta och så upptäcka om det finns ett elektriskt ledande skikt nere i backen.

- Metaller är ofta bra ledare men har man otur kan det senare visa sig att det är krosszoner med vatten eller grafitisk lera som leder strömmen, förklarar Lundstam.

Det som företaget hoppas på är att mätningarna skvallrar om förekomster av metaller som zink, bly, silver, koppar eller guld.

Mätningarna gav dock inte några indikationer om att det kan finnas brytvärda mängder på inmutningen Saxberget 1003. Därför blir det inte heller några provborrningar.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons