Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolaget får nobben

Annons

Företagens intresse för Dalarnas tillväxtavtal var mycket litet. De lät sig i processen fram till avtalet representeras av sina intresse- organisationer.

Och inte heller i det nystartade utvecklingsbolaget Mittdalarna AB vill företag som SSAB, Stora Enso med flera gå in som direkta delägare.

Bakgrunden till turerna runt ett gemensamt utvecklingsbolag är noggranna studier av hur krisregionen Jyväskylä i Finland, vände på utvecklingen i positiv riktning.

Där var samarbetet mellan offentligt och privat omfattande och djupt. Näringslivet fick där efter några år självt driva utvecklingsarbetet i bolagsform, med stöd av det offentliga.

Förra kommunalrådet i Borlänge, Georg Karlsson, s, var drivande bakom förslaget om att låta näringslivskontoren gå upp i ett övergripande utvecklingsbolag för Borlänge, Falun, Säter, Gagnef och Ludvika.

Men Karlsson har tidigare uppgivit att idéer i den här riktningen inte applåderas från de kommunala tjänstemän som hellre vill behålla den organisation som finns idag.

När Mittdalarna AB tog form och lanserades under 2001 hade inte heller näringslivskontoren lyfts in i bolaget.

Men tanken på att näringslivet skulle vara hälftenägare, utse hälften av styrelseledamöterna och utse ordförande, fanns kvar.

Nu spricker planerna och kommunerna får driva Mittdalarna AB själva med fem kommunalråd i styrelsen, eftersom NFB säger nej.

- Jag tror inte ens de inblandade parterna själva har klart för sig gränserna. Det är helt enkelt oklart hur bolaget ska jobba i förhållande till näringslivskontoren. Det finns en risk för att det blir parallellorganisationer, säger NFB:s vd Anders Björkman.

Mittdalarna AB:s tf vd Christer Malmstedt, Säters kommundirektör, håller med om att gränsdragningslinjen är svår.

Redan vid ett möte med näringslivscheferna i oktober 2001 var revirfrågorna uppe och Malmstedt anser att rågångarna mellan näringslivskontoren och Mittdalarna AB då klarades ut. Ändå medger han att frågan "står och stampar".

Björkman hänvisar också till NFB:s geografiska omfattning samt NFB:s roll som fri opinionsbildare och fri samarbetspartner, som grund för ställningstagandet.

- Vi tar inte avstånd från idéerna, men söker hellre samarbete i enskilda frågor. Medlemmarna har till den 4 april på sig att kommentera det här. Om det inte blir en storm mot styrelsen ser jag ingen anledning för oss att gå in i Mittdalarna AB, säger Björkman.

- Det skulle vara ett stort steg för oss. Vår uppgift skulle förändras. Att opinionsrollen skulle förändras är inget vägande skäl i vår bedömning, säger John Svensson.

Christer Malmstedt tycker att det är tråkigt att Mittdalarna har motvind. Bolaget startar med sex miljoner kronor i driftsbudget för 2003 varav 1,5 miljoner kronor från finansdepartementet. Rekryteringen av vd pågår just nu.

Bolagets storlek och uppgift är långt ifrån vad som ursprungligen skisserades. Då siktade bland andra Georg Karlsson på en omsättning på tiotals miljoner kronor.

- Det här betyder att kommunerna får ta större kostnader, säger Malmstedt.

Han antyder att bolaget kommer att göra nya försök om något år att intressera näringslivet för delägarskap.

- Det är upp till bevis för oss nu. Det gäller att skapa legitimitet för bolaget och visa att vi är viktiga.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons