Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolag lades ner

Annons

Landstinget lägger ner sitt fastighetsbolag. Det beslutade i landstingsfullmäktige i går.

Avecklingen av Landstingsfastigheter som bolag är omstridd och debatten pågick in i det sista.

Den personal som nu jobbar för bolaget går över till anställning i landstinget. En ny organisation för fastighetsförvaltningen och landstingsservice ska införas.

De borgerliga landstingspolitikerna såg ingen anledning att lägga ner ett väl fungerande bolag. De fick medhåll av socialdemokraten Ove Hansson (s):

- Landstingsfastigheter är ett välskött bolag som gett flera hundra miljoner i överskott till sjukvården. Det som är bra ska man fortsätta med, tyckte han.

Från borgerligt håll menade man att ett av de främsta skälen till avveckligen var missnöje från Kommunalfacket att bolagets upphandling missgynnat landstingsanställd servicepersonal.

De som ville ha kvar Landstingsfastigheter som bolag var också rädda för att kompentens skulle gå förlorad.

- Vi förstår inte varför det skulle hända för att man går över i en förvaltning, sade flera s-ledamöter.

Alf Johansson (s) och Lars-Ove Hagberg (v) ifrågasatte det vettiga i en konflikt mellan landstingets olika delar. Något som man anser att det gjort mellan Landstingsservice och fastighetsbolaget.

- Ett "vi och dom"-tänkande är farligt i en organisation. Vi har bara en enda plånbok att ta ur, sade Birger Sjungargård (s).

Inte heller miljöpartiet var med på nedläggningen av fastighetsbolaget, som fattades efter omröstning i landstingsfullmäktige.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons