Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokkaféet - renovering eller rivning?

Annons

- Antingen måste byggnaden genomgå en totalrenovering, eller också bör den rivas, konstaterar Stefan Andersson, som är tillförordnad chef på Ludvika kommuns fastighetsavdelning.

Byggnaden Freja 8 på Storgatan 37 är en av de äldsta fastigheterna i centrala Ludvika. Huset byggdes 1910 för att sedan byggas om 1919 och 1923. Huset ingår i klassificeringsgrupp 2 i Kulturhistorisk inventering för Ludvika stad. Det innebär att det har stort kulturhistoriskt värde, både av lokalt och allmänt intresse.

- Det är ett av de få gamla husen som står kvar, så det vore självklart positivt om det kunde renoveras, påpekar Andersson.

- Å andra sidan måste det ske ganska snart i så fall. Det kan inte stå som det står länge till.

Enligt Tekniska nämndens handlingar är såväl lägenheten på övre plan som lokalen i entréplan i väldigt dåligt skick. Ett av rummen är vattenskadat, och på övre plan är undertaket fuktskadat.

Den beräknade kostnaden för en total renovering är 1,1 miljoner.

- Anledningen till att det skiljer från de 950 000 kronor som det pratades om när frågan var uppe för drygt ett år sedan, är att det, i det nya priset, även ingår installation av fjärrvärme.

- Pannan är så dålig att det kommer att bli nödvändigt.

Frågan behandlas i tekniska nämndens arbetsutskott på mötet den 7 januari. Nämnden kommer föreslå kommunstyrelsen antingen att anslå 1,1 miljoner till upprustning eller att ge tekniska nämnden i uppdrag att riva byggnaden.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons