Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokinkomster ger Älvdalen en årlig Hagström-festival

Annons

Till en del beror detta på att föreningen Hagströms Vänner nu får inkomster från försäljningen av den nya boken Musik för miljoner, som blev färdigtryckt i somras.

Den festival som hölls i Älvdalens ishall i somras blev en riktig succé. Tusentals människor besökte ishallen, gitarrer för åtta miljoner var utställda och luften surrade av musik.

För någon månad sedan kom boken Musik för miljoner. Den är skriven av Mikael Jansson och behandlar Hagströmepoken och dess stora betydelse för Älvdalen och Sverige.

Familjen Hagström, som medverkat med underlag till boken, ville att Älvdalen skulle få något ut av boken och såg till att avtalet med bokförlaget ger föreningen Hagströms vänner en bra intäkt efterhand som böckerna säljs. Familjen Hagström själv får ingenting av bokförsäljningen.

- Vi är mycket glada för det här avtalet, säger Anders Barke i föreningen.

- Nu kan vi utveckla festivalen och förverkliga andra planer för framtiden. Bland annat hoppas vi kunna instifta ett stipendium för att stödja musiklivet i Älvdalen.

Föreningen har också börjat sälja medlemskort. Anders Barke berättar stolt att rockbandet Sugarplum Fairy, som spelade på Luciafestinatt, blev medlemmar när de var i Älvdalen.

- Genom att köpa boken och bli medlemmar stödjer ni alltså våra möjligheter att göra Hagström-festivalen till en årligen återkommande festival och att instifta ett musikstipendium i Älvdalen, säger Anders Barke.

Hagström-festivalen kommer att äga rum den första helgen i juni nästa år i Älvdalens ishall. Hur upplägget ska bli, håller arrangörerna just nu på att planera. De vill inte avslöja mer än att "festivalen blir sig lik, men ändå olik".

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons