Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokhandlaren som började läsa

Annons

I Uppsala var han föreståndare för en kristen bokhandel i flera år. Håkan är kristen och medlem i Baptistkyrkan.

- Det var min tillhörighet till församlingen som gjorde att jag kom in i böckernas värld, berättar Håkan.

I dag har Håkan bott lika länge i Falun som i sin födelsestad Uppsala och hunnit arbeta på Blids, sedermera Akademibokhandeln, både i Borlänge och i Falun. Sedan han 1979 började på Blids har många förändringar skett i bokhandelsbranschen.

- I dag är allt datoriserat, borta är alla kataloger som var kul att läsa och kolla i, beättar Håkan och tillfogar att han trivs med sitt arbete.

Bokhandlar'n själv läser helst deckare som han också samlar på. Han har allt av Stig och Ulla Trenter, Jan Mårtenssons alla böcker och väntar här på nya.

- När Jan Mårtensson var här i Falun i höstas lovade han att nya berättelser ska komma... Det ser jag fram emot.

Håkan rekommenderar en amerikansk deckarförfattare, Sue Grafton. Hon skriver alfabetsdeckare. Håkan har alla till och med M.

- En bok som alla bör läsa är "Den vidunderliga kärlekens historia" av Augustbelönade Carl-Johan Vallgren, den boken är lika underbar som osannolik, entusiasmerar Håkan.

Håkans engagemang i Baptistförsamlingen där han är ordförande för Falu-Borlänge-föramlingen, är en stor och viktig del i Håkans liv.

- Min kristna tro är min livlina, säger Håkan och berättar om arbetet i församlingen. Här finner jag stor värme och gemenskap.

- Det bygger helt på ideella insatser. I Falun har vi vår samlingsplats i Gruvriskyrkan. Varje sommar ägnar Håkan en semestervecka åt församlingens konfirmandundervisning, Kristendomsskolan, på Sjöviks folkhögskola. Hit kommer ungdomar från hela landet så många insatser behövs.

- Det är en härlig vecka som jag alltid ser fram emot. Mest är jag hantlangare i köket.

Fritiden ägnar Håkan gärna åt långa promenader. Sedan tre år tillbaka har han inspirerande sällskap av familjens kelgris Carisma, en svart, portugisisk vattenhund, som helt vunnit husses hjärta.

Lördagmorgnar får inte Carisma följa med för då är det innebandy i Slätta idrottshall som gäller för Håkan.

Familjen har bott i Slätta i många år men flyttade i början av året till andra sidan stan.

- Vi lär nu känna de nya omgivningarna här i Hälsinggården men vi har fortfarande en viss förkärlek för motionsspåren och de välkända markerna runt Slätta.

50-årsfirandet har Håkan och hustru Lena planerat så att släkt och vänner är välkomna söndagen den 21, tre dagar "för tidigt".

- Vi har en utmärkt lokal i huset som står till vårt förfogande. Där håller vi fest och firande och lite längre fram har vi en liten fest tillsammans med våra barn med familjer.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons