Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokhandeln fyller 150

Annons

SMEDJEBACKEN |

Sedan ett år tillbaka är det Magnus Bergstedt som äger och driver Holger Ericsons bokhandel, som företaget heter i dag.

Men allt tog sin början i mitten av 1850-talet, närmare bestämt i slutet av oktober 1854. Då startade bokhandlare C. Nordin i Falun en filial till sin affär i Falun. Till föreståndare i Smedjebacken utsågs förre skolprästen C. A. Nordlöf. Genom åren var det en rad föreståndare för bokhandeln, C. E. Hellström, fru Sevón, Carolina Pettersson, ida Hörlin och fru A. Carleberg. Bokhandeln och pappersaffären togs över 1911 av J. Hasselgren som drev den fram till 1928, han drev samtidigt en bokhandel i Ludvika. Ny ägare blev Svedén och 1930 blev det S. Enderberg som tog över och hade den fram till 1932. Under den ägarens regi missköttes företaget, men 1932 tog Carl Nyvall över och ryckte upp företaget och utvidgade verksamheten. Han hade det fram till 1946 när Holger Ericson tog över. Bokhandeln låg då på Kyrkogatan och var kvar där fram till 1955 när den flyttades till Vasagatan i helt nybyggda lokaler. Holger Ericsons son Bo Ericson tog över 1973.

I mitten av 1990-talet inledde Bo Ericson ett samarbete med Morgan Södergren som hade ett företag i Ludvika som sålde kontorsmaskiner och 1999 sålde Ericson bokhandeln till Morgan Södergren.

Hans företag gick dock i konkurs 2001 och en period såg det ut som bokhandeln i Smedjebacken skulle försvinna.

Över sommaren 2001 var bokhandeln stängd och slutligen blev lösningen att fem lokala företagare gick samman och öppnade bokhandeln igen.

Under två år hade de fem företagarna bokandeln, innan de i fjol sålde företaget till Magnus Bergstedt.

Under sommmaren 2004 flyttade han företaget från Vasagatan till Risgatan, där Claesons cykel tidigare hade sin verksamhet.

Att ha en ren bokhandel i Smedjebacken har aldrig varit aktuellt, kundunderlaget har hela tiden varit för litet. Under alla år har det vid sidan om funnits annan verksamhet som bidragit till en ökad omsättning. Det har handlat musikinstrument, presenter och kontorsmaterial för att nämna något.

Vid sekelskiftet 1900 var kontorsmaterial en viktig del i bokhandelns verksamhet. En faktura från bokhandeln till Munkbo bruk visar att bruket köpte kontorsmaterial från bokhandeln under ett år för 23 kronor och 74 öre. Det handlade bland annat om 500 kuvert för 3,50 kronor, ett dussin blyertspennor för 1,50 kronor. Dessutom en väggalmanacka för 1,50 kronor.

Under senare år har det blivit allt mindre böcker och allt mer försäljning av kontorsmaterial till företag.

- I dag är cirka 60-70 procent av omsättningen försäljning till företag och resterande försäljning i butiken till privatkunder, säger Magnus Bergstedt.

Han är övertygad om att med tiden kommer det att bli allt mindre böcker som köps i bokhandeln.

- Konkurrensen är stenhård, i dag säljs det böcker överallt, både i livsmedelsbutiker, på bensinstationer och inte minst via internet och i bokklubbar, säger Bergstedt.

Noterbart är att tidigare köpte Smedjebackens kommun sina böcker och kontorsmaterial från den lokala bokhandeln, men så är det inte längre.

- Skulle jag få kommunen som kund skulle jag med säkerhet kunna anställa ytterligare en person, säger Bergstedt.

För 20 år sedan var det sex anställda i bokhandeln, för tio år sedan var det nere i fyra anställda och i dag jobbar bara Magnus Bergstedt och Lena Kvicker i företaget.

Även om det ser dystert ut så är det ändå så att Magnus Bergstedt tror på en framtid för bokhandeln i Smedjebacken.

- Jag tror att framtiden ligger i försäljning till företagen, men det tar oerhört lång tid att bygga upp den och kräver också en stor arbetsinsats.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons