Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken om Lerdal klar efter 25 år

Annons

I studiecirkelform har Lerdals dokumentationsgrupp samlat historiska fakta om byn för att garantera handlingar, uppgifter, bilder och kartor för eftervärlden. Sedan 1981 har ett 15-tal personer varit engagerade i arbetet.

- Ganska omgående insåg vi att detta jobb kunde leda till en bok. 1984 började jag att skriva, med de uppgifter vi fått fram som underlag. Det har varit svårt att sluta skriva, säger Rune Lindenor.

Boken om Lerdal presenteras för allmäheten i Lerdals bystuga på lördag. Den har kostat 140 000 kronor att producera. Boken omfattar 216 sidor och 115 historiska bilder. I boken kan man bland annat följa byns historia från liten bondby till attraktivt boendeområde. I kapitlen beskrivs bland annat människoöden, de kringbygda gårdarna och historiken kring 43 gamla gårdar - från 1600-talet och framåt.

- Lerdal nämns som ortnamn för fösta gången i samband med en fiskerättstvist 1325. Byn är en av Rättviks äldsta och växte upp kring den historiska vägen, Bygatan. Det äldsta huset i dag är troligen Mickelsgården, som varit inom samma släkt sedan 1700-talet. Pellusgården är den gård som är i mest originalskick, slutet av 1700-talet, säger Lindenor.

Boken har tryckts i 600 exemplar.

- Vi hoppas och tror att den blir årets julklapp, både för gamla Lerdalsbor, andra i bygden och inflyttade, säger Gudrun Kellner.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons