Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbussen är hotad

Annons

Bokbussen är hotad. Det gör Myriam Edholt upprörd.
Hon är en av många äldre i Faluns glesbygd som är trogen kund hos kommunens rullande bibliotek.

- Bokbussen är det bästa som finns för dem som bor i byarna utan tillgång till bil och fungerande bussförbindelser, säger Myriam som bor i Österkvarn.

Hon talar för PRO:arna i Svärdsjö, men att bokbussen är hotad berör hela kommunen. Bokbussen har uppåt hundra hållplatser och runt 300 låntagare.

Myriam Edholt är upprörd över att de ansvariga ger sig på äldre och handikappade när de ska spara pengar.

- Att vi betalat skatt i hela vårt liv hjälper tydligen inte. Vi behöver bokbussen för att hålla intellektet igång. Den kommer ju inte bara med romaner utan även med facklitteratur. Många småbarn lånar också, för dem är det livsviktigt att få böcker i händerna, säger Myriam Edholt.

Kulturchefen Anders Lundgren håller med om att bokbussen är viktig, den är ofta den sista servicen som finns kvar i byarna, när butik och mack försvunnit.

Den gamla bussen är skruttig och en ny buss skulle kosta uppåt 2,5 miljon. En miljon finns på kulturförvaltningen, inför budgetprocessen begärde kulturchefen att få utrymme för avskrivningar med

200 000 per år, men fick inget.

- Tolkar man det hårt så kan man dra slutsatsen att politikerna skiter i bokbussen, men det finns väl fortfarande hopp, det krävs ett beslut i kulturnämnden, säger Lundgren som dock inte ser några större möjligheter att spara inom kulturförvaltningen.

- Ett problem är att det är svårt att samla en opinion för bokbussen, kunderna är ju så utspridda. Skulle jag hota att lägga ner biblioteket i Svärdsjö vore det en helt annan sak, då skulle den lokala opinionen vakna, säger Lundgren.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons