Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokar bäst som bokar själv

Annons

Blir det inte en ekonomisk tokförlust så kommer det mer, lovar rockentusiaten från Falun.

Till vardags arbetar Henrik Markkanen från Falun som supporttekniker i Ludvika. Det är hos honom du hamnar när du inte fattar varför din dator hänger sig stup i sju.

På fritiden skriver Henrik Markkanen om hårdrock i välgjorda svenska fanzinet Metal Wire. Han har länge tyckt att utbudet av bra livemusik i hemtrakterna varit begränsat. För en tid sedan tyckte han det fick vara nog, och bestämde sig för att själv dra ett strå till stacken.

- Först pratade jag med dem på Bankterassen här i Falun, men det körde ihop sig... det blev en massa tjafs om pengar och sådant, berättar Henrik Markkanen.

Eftersom just Bankterassen var den enda lokalen i Falun som Henrik Markkanen egentligen tyckte passade för ett power metal-band som Nocturnal Rites så blev det första försöket en dubbel besvikelse.

- Jag älskar ju livemusik. Och det har retat mig länge att Borlänge alltid varit nummer ett på den fronten, säger Henrik Markkanen.

- Här i Falun är det bara covers och rockabilly från Enviken som gäller, och folk verkar nöjda med att det är så. Det är i och för sig inget fel i det, men det vore kul om det fanns plats för någonting annat också.

Konsertarrangören i vardande bestämde sig dock för att inte ge upp hoppet om att få Nocturnal Rites till Dalarna. Även om det innebar att krypa till korset och vända sig till grannkommunen och krogen Bolanche i Borlänge.

- Jag drog iväg ett mejl till Benny (Astor, krögare på Bolanche) och även om han svarade och sa att han slutade lyssna på hårdrock när Ozzy lämnade Sabbath så tyckte han det verkade vara en vettig grej.

Det som på idéstadiet var "en vettig grej" blev raskt handfast verklighet.

På fredag kväll kommer Umeås främsta power metal-band på Borlängevisit för första gången någonsin.

- Det här med Nocturnal Rites har väl legat och grott i över ett år. Vi träffades och började prata med varandra efter deras spelning på Sweden Rock i fjol, berättar Henrik Markkanen.

Och det här är första gången du kommit på tanken att själv arrangera konsert?

- Tankar har jag väl haft många, men det har liksom inte tagit form förrän nu.

Hur stor ekonomisk risk tar du personligen?

- Tja... jag går ju in med alla pengarna. Det handlar om cirka 15 000 kronor som jag ligger ute med.

Henrik Markkanen tycker själv att Nocturnal Rites är ett förträffligt liveband och vill gärna höra och se dem spela live i Borlänge. Så länge konserten inte går med "tokförlust" är han också fast besluten att boka fler band till framtida konserter.

Nocturnal Rites betraktar han som en start. En god start.

- Sådana här saker gör man ju inte för att tjäna pengar personligen, utan för att man vill att det ska hända någonting. Självklart så vill jag fortsätta och göra fler grejor, även om jag väl inte har några projekt klara för mig så här på rak arm.

Hur tycker du hårdrockscenen i Dalarna ser ut?

- Det finns ju hur många band som helst. Det värsta är att det inte finns någon fast scen dit banden kan komma och spela. Det är så dyrt att fixa fram ljud och ljus och allting som måste ordnas att de flesta inte har råd att arrangera konserter.

- Det är synd att de inte tagit tillvara på Magasinet här i staden bättre. Den lokalen vore perfekt för lite större konserter...

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons