Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boforsmisstänkt släppt i Argentina

Annons

En huvudmisstänkt i 80-talets Boforsskandal har släppts i Argentina. I Indien, som i åratal letat efter mannen, anklagas regeringen för att ha sölat med utlämningsbegäran för att slippa riva upp skandalsåren.

Den italienske affärsmannen Ottavio Quattrocchi har släppts villkorligt efter att ha överklagat gripandet, uppger den federala argentinska domaren Mariana Arjol enligt Reuters på måndagen. Quattrocchi greps den 6 februari på flygplatsen vid turistorten Puerto Iguazú i norra Argentina.

Samtidigt rapporteras Indiens politiska elit vara i uppror över Quattrocchi-affären. Det tog över två veckor innan nyheten om gripandet läckte ut, vilket får oppositionen att anklaga den styrande Kongressparti-koalitionen för förhalningstaktik. Eftersom Boforsskandalen har anknytning till Gandhi-familjen, ledande i Kongress-partiet, misstänks att regeringen inte vill ha Quattrocchi utlämnad.

Italienaren, som bodde i Indien till början av 90-talet, var mellanhand när Bofors sålde 410 så kallade fälthaubitsar till Indien 1986, en affär värderad till omkring 9 miljarder kronor.

Enligt Lars Ångström (mp), ledamot i Exportkontrollrådet, ska Quattrocchi ha varit den som tog emot merparten - om inte hela - den muta Boforshärvan kommit att kretsa kring. Det handlar om tiotals miljoner kronor, medan en eventuell rättegång i Indien med Quattrocchi i centrum kan kosta Bofors miljardbelopp i uteblivna affärer.

Karlskoga-baserade Bofors, med omkring 550 anställda, ingår numera i brittiska BAE Systems - världens fjärde största försvarskoncern. BAE Systems är också aktuellt i den högaktuella Gripenhärvan, där brittisk, tjeckisk och svensk polis utreder mutmisstankar kring Saabs och BAE Systems försök att sälja stridsflygplanet Jas till Tjeckien 2001.

TT

Mer läsning

Annons