Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bofast vargpar kan få en valpkull till våren

Annons

Det var för ett par veckor sedan som Karl-Arne Olander kunde konstatera att spåren efter två vargar synts i området mellan Klitten, Hykieberg och Nässjön i östra Älvdalens socken.

Innan vargarna drog vidare mot Våmhus kunde spårarna i Älvdalen konstatera att djuren tagit en älgko ovanför Nässjön.

Efter ett besök i Våmhustrakten kunde länsstyrelsens spårare följa vargarna norrut mot Näckå-dalen och därefter har vargarna återvänt till Älvdalen. På lördagskvällen for de åter vidare mot Våmhus, som på söndagen tog över spårandet.

- De urinerar i gränserna, gräver och har sig för att markera revir och det har också konstaterats att honan börjat löpa. Därför är det troligt att de kommer att få en valpkull i omådet i vår, säger Karl-Arne Olander.

- Vargarna har ätit på den döda älgkon flera gånger. Det är också en tredje varg som varit där och ätit av älgen, men den vargen vet vi inte alls var den är nu.

- Jag tycker inte om att vargen nu ser ut att etablera sig, men det är ju bara att acceptera och göra så gott det går, säger Karl-Arne Olander, som själv jagar med stövare.

- Det är viktigt att det kommer ut till folk att det nu ser ut som att vi får det första vargreviret i Älvdalen på många, många år.

- Om de verkligen bildar revir här, så kommer de inte att tolerera några hundar inom reviret och inte heller några okända vargar.

- Om det nu blir ett vargrevir här så är det slut med löshunds-jakten. Vad man ska göra i stället vet jag inte, men det är viktigt att det kommer ut till jägarna vad som händer, säger Karl-Arne Olander.

Möjligen var det en varg som Bertil Olsson, Drevdagen, mötte på väg hem häromkvällen.

- Jag har aldrig sett en varg tidigare, så först trodde jag det var en hund, men jag är säker på att det var en varg. Den var stor med gråaktig päls och lång rumpa, säger Bertil.

Det var längs riksväg 70, vid Lillvattnet, som Bertil Olsson mötte det han är övertygad om var en varg.

- Klockan var närmare fem, så det var mörkt, men extraljusen fångade in vargen där den gick i dikeskanten. Sedan gick den liksom bredvid bilen under närmare två minuter. Den gick och vädrade vid snöplogskanten, berättar Bertil Olsson.

BJÖRN REHNSTRÖM NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons