Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boëthius var ett dåligt val

Annons

Vi som skriver i den här tidningen är en del av en fruktansvärd konspiration vars udd är riktad mot folket i vid mening, mot själva grunderna för demokratin.

Det är möjligt att en och annan av mina kollegor inte känner igen sig i den beskrivningen, men det beror på att de inte begriper bättre. Begriper bäst gör kvinnan som av regeringen fick i uppdrag att utreda saken: Maria-Pia Boëthius.

RUNNBERG

Av någon märklig anledning ledde emellertid inte Boëthius alarmerande iakttagelser och skarpa förslag till någonting, och att tvingas lägga dessa längst ned i en byrålåda grämde tvivelsutan kulturministern svårligen.

Maria-Pia har själv, i en krönika i Dagens Arbete, beskrivit den förskräckliga hjärntvätt jag och mina kollegor utsätter dig för. Vårt syfte är klockrent revolutionärt à la Orwells 1984:

"Det är ingen våldets revolution; den verkställs med hjälp av en öronbedövande propaganda. Det är alternativa tänkesätt som slaktas, alternativa ideologier som begravs levande. Vi matas med en klonad information från alla de stora mediekonglomeraten - i Sverige är över 80 procent av pressen borgerlig".

Se där några balanserade slutsatser!

Det är jag och mina kollegor som "begraver levande", "verkställer öronbedövande propaganda" och "slaktar". Intellektuell genteknik är vår vardag. Det är med den vi "klonar information".

Den som påstår detta, Boëthius, är en nyligen prisad skribent. Dan Anderssonsällskapet, som enligt statuterna tar på sig "att årligen utdela ett Dan Andersson-pris till diktare, författare vilkas verk har frändskap med Dan Anderssons verk och andan i dessa", har tilldelat Boëthius årets pris.

Den valfrändskap som styrelsen hittat mellan Dan och Maria-Pia kan den bedöma långt bättre än undertecknad. Men jag tvivlar på att det i den förres skriftställarskap går att hitta så mycken retoriskt driven dynga som i den senares.

"Dynga"? Är inte det överdrivet? Jo, ungefär lika subtilt som Maria-Pia brukar uttrycka sig.

Efter en storm från seriösa journalister försvann Maria-Pias "intervjuer" ut ur SVT:s Mediemagasinet. Hon hade då i flera program suttit och lallat i stället för att ställa kritiska frågor till i bästa fall tveksamma figurer.

Inte bara är vi journalister lakejer, ni läsare är också viljelösa får med intellekt som oskrivna blad, som aldrig kan läsa en text och konstatera att ni inte håller med skribenten.

Om journalister i Sverige betraktas som något annat än maskiner, styrda av redaktionella chefer som tillsätts på politiska meriter, och det är nog rimligt, är sanningen om journalistiken en annan.

Den utförs av en grupp människor som ingalunda representerar samhället i stort. Det finns tre gånger så många vänsterpartister bland journalister som bland vanliga väljare. Den socialistiska åsiktsdominansen bland dem som faktiskt intervjuar, sållar, läser på, skriver, fotograferar och redigerar är påtaglig.

Visst tillsätter ägare i mycket hög utsträckning borgerliga ledarskribenter. De gör ett bedrövligt jobb av utfallen i de senaste 25 valen att döma.

Uteblivna politiska framgångar för avgrundsvänstern beror på att den, enligt Maria-Pia Boëthius, inte kommer till tals.

För egen del tror jag att dess fiasko beror på motsatsen, just tack vare att den kommer till tals.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons