Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boendegaranti för våra gamla

Annons

Striden tycks aldrig ta slut och vi måste höja våra röster för den orkeslösa gamla kvinnan eller för dem som inte kan tala för sig. Dagens äldreomsorg är inte en bra äldreomsorg. Hur många exempel krävs för att bevisa att behovet av platser är högst nödvändigt när man är sjuk och är beroende av anhöriga make, eller maka.

Därför vill vi kristdemokrater ge de gamla och sjuka en boendegaranti; en garanti om en trygg tillvaro som försäkrar den sjuke om en plats och ger den anhörige en lugn tillvaro. Omsorgen kostar pengar men viktigare är att det handlar om värdighet.

Åtskilliga ärenden hamnar i rättslig prövning. Detta är ett fult sätt att korta av kön på. Det sliter på sömnlösa och stressade anhöriga som ännu en gång måste kämpa för att få sin sak prövad. Vem orkar kämpa? Vem orkar stå på barrikader och protestera? Är detta rimligt? Vad kostar rättegången? Pengar som i stället kan användas till annat.

Det anmärkningsvärda är att detta system har blivit en norm i exempelvis Falu kommun. Ärendena verkställs inte utan anhöriga måste överklaga och tiden bara går. Det händer att de gamla avlider innan beslutet verkställts. Man vill inte tala om att det finns en kö. Man vill inte tala högt om att det har gått för fort att omvandla de särskilda boendena. Detta är ett horribelt system som måste upphöra. Vi ska ha klart för oss att ett beslut påverkar sällan bara en person. Många anhöriga mår dåligt.

Därför kräver jag att en kommun ska ge ett tydligt besked till de gamla och inte gömma sig bakom ett positivt beslut som inte verkställs inom den angivna tiden.

Vi vill ha boendegaranti som ger tydligt besked om vilka valmöjligheter som står till buds. Det är i denna etiska dragkamp kristdemokraterna behövs med denna klarsyn. Det är ur troheten mot det lilla som vingkraften till det stora växer fram. Vi bryr oss om.

KATARINA GUSTAVSSON KATARINA GUSTAVSSON, FALUN, ÄR RIKSDAGSKANDIDAT FÖR KRISTDEMOKRATERNA.

Mer läsning

Annons