Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende ska uppfostras

Annons

Sedan en tid tillbaka har Tunabyggen stora problem i vissa bostadsområden. Det råder motsättningar mellan olika etniska grupper och bostadsbolaget har fått signaler på att boende inte längre känner sig trygga i sina hem.

Tidningen har belyst problemet tidigare. Då svarade kommunen att den allmänna ordningen skulle upprätthållas av polisen. Tunabyggens uppgift var att erbjuda sina hyresgäster trivsamma boenden.

I dag är beskedet ett annat.

- Vi måste göra någonting som långsiktigt återskapar trivsel och trygghetskänsla i våra bostadsområden, säger Åsa Frithiofson, ordförande i Tunabyggens styrelse.

Som en del i det ska bostadsbolaget anställa fyra fältvärdar. Personer med olika nationaliteter, som tillsammans ska ha en uppfostrande roll bland hyresgästerna i de olika områdena. De ska se till att ordningsreglerna efterlevs och arbeta med gränssättning för barn, ungdomar och i vissa fall även vuxna.

Att sätta gränser för barn, är inte det ett föräldraansvar?

- Självklart är det så, men fältvärdarna kan vara till hjälp för föräldrar som själva inte vet vilka regler det är som gäller.

Fältvärdarna ska finnas i tjänst både vardagar och helger. Arbetstiderna är förlagda till eftermiddagar och kvällar. Tanken är att Tunabyggens hyresgäster direkt ska kunna kontakta teamet, när man upplever en stämning som är stökig och stimmig i något bostadsområde.

- Samtidigt ska vi ha informationsträffar med invandrargrupper. En slags "boskola" för nyinflyttade, säger Åsa Frithiofson.

Men ser ni det här enbart som ett invandrarproblem?

- Det är känsligt att prata om det, men ja, till största delen handlar det om invandrarungdomar.

Finns det inga svenska ungdomar i de störande grupperna?

- Det gör det säkert, men det handlar om enstaka.

Var kommer fältvärdarna in?

- De ska prata med barnen, ungdomarna och deras familjer. Lära dem vilka regler som gäller och vilka skyldigheter alla hyresgäster har. Till exempel vad gäller sopsortering, som är ett stort problem i dag.

Och fältvärdarna ska lösa problemen?

- Vi hoppas det och om ytterligare åtgärder skulle bli nödvändiga att vidta, så har Tunabyggen tillexempel en kontaktperson på socialförvaltningen.

Larserik Håkansson, Tunabyggens vd, tror att okunskap och sysslolöshet är grunden till de uppkomna problemen. Därför ska fältvärdarna uppmuntra de störande ungdomarna till att engagera sig i föreningslivet. Bland annat har Brage visat ett intresse för att samla alla barn och ungdomar på Tjärna Ängar till träning, spel och lek.

Fältvärdarna ska börja arbeta i september-oktober. Rekryteringsarbetet, som i en inledningsfas handlar om fyra tjänster, pågår för fullt.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons