Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende för hemlösa

Annons

-Vi ligger i startgroparna med detta och jag hoppas att alternativboendet kan öppnas före vintern.

Det säger Ulla-Britt Mikaelsson (s), ordförande i social- och utbildningsnämnden.

Det blir den nämnden som kommer att ansvara för boendet och tanken är att man ska samarbeta med kommunala bostadsbolaget Ludvikahem.

-Vi har tittat på några fastigheter och funderat en del, säger Mikaelsson som dock inte vill avslöja vilket eller vilka hus som är aktuella för boendet för hemlösa.

-Vi ser att det behövs ett alternativboende och vi undersöker hur vi kan ordna det. Men jag vill inte säga något närmare, spekulationer väcker bara onödig oro bland allmänheten. Folk kan dra långtgående slutsatser av något förfluget ord.

Enligt den utredning som tjänstemannen Ann-Marie Mohlin vid socialförvaltningen lade fram för politikerna i höstas, ökar antalet missbrukare som saknar bostad.

Mohlin uppgav att socialen i höstas kände till 16 hemlösa individer varav fem kvinnor. Det är människor som flyttar runt bland vänner och bekanta eller ibland sover i källare och trappuppgångar.

Tanken med alternativboendet är att erbjuda de hemlösa eget rum och att personal ska finnas på plats dygnet runt för att övervaka ordningen och kunna stötta personerna.

Enligt Ann-Marie Mohlin kan årskostnaderna för fyra heltidstjänster beräknas till omkring 1,5 miljoner kronor. Ett alternativboende i hemkommunen tros ändå bli en bra affär.

Om kommunen kan erbjuda ett ordnat boende kommer färre missbrukare att behöva skickas iväg för vård på behandlingshem i andra delar av landet, resonerar ansvariga inom socialen.

Ulla-Britt Mikaelsson säger sig för dagen inte ha någon bestämd uppfattning om alternativboendet ska placeras i en avskild fastighet eller integreras i ett bebott hyreshus.

-Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. En fördel med att ha boendet i ett hyreshus kan vara att de på alternativboendet får en möjlighet att lära känna övriga hyresgäster.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons