Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodström anklagar minister för lögn

Annons

Förre justitieministern Thomas Bodström tror inte att det går att nå bred politisk enighet när det gäller avlyssningen av teletrafik och e-post.

Han anklagar också försvarsminister Mikael Odenberg för att ljuga.

Förhandlingar förs nu via riksdagens försvarsutskott. Bodström säger till TT:

Han anser att Odenberg haft "alla chanser" att nå en kompromiss när det gäller förslaget att låta Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssna internet- och teletrafik.

Problemet, enligt Bodström, är att Odenberg "fortsätter att ljuga" om att avlyssningen inte gäller enskilda personer eller personer i Sverige.

Socialdemokraterna har ställt tio krav på större integritet och rättssäkerhet för att ställa upp på förslaget.

Vid en träff med riksdagsjournalisterna i tisdags sade Odenberg att socialdemokraternas krav är luddiga och till viss del omöjliga, till exempel att utreda om en domstol ska kunna ta ställning till signalspaningen.

Där "fladdrade Bodströms tanke in i papperet", sade Odenberg, som anser att det måste finnas en skarp gräns mellan försvarets underrättelseverksamhet som riktar sig mot utländska förhållanden och polisens arbete.

Bodström däremot tycker att Odenberg kunde ha låtit ett justitieråd utreda frågan. Det hade kanske tagit ett par månader men då hade det funnits ett lagförslag i augusti.

Socialdemokraterna har hotat med att utnyttja grundlagens möjligheter och låta riksdagen lägga förslaget på is under ett år. Odenberg har svarat med att det är bättre att vänta på ett bra förslag än att genomföra ett dåligt.

Samtidigt pågår förhandlingarna. På onsdagen träffades försvarsutskottets Karin Enström (m), som förhandlar för de borgerliga partierna, och Peter Jonsson (s).

Jonsson tycker att det var olämpligt av Odenberg att gå ut så hårt mitt under pågående förhandlingar.

Senast nästa tisdag räknar han med att frågan ska vara avgjord.

TT

Mer läsning

Annons