Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker kan vara konstverk

Annons

Till Brunnsvik kommer utställningen från Paris via en sväng förbi Göteborg.

Som vanligt, nödgas man tillägga.

Svensk Bokkonst firar i år 70 år som företeelse. Det är hit förlagen skickar sina bästa och mest konstfullt utstyrda bokverk och leder i bevis att böcker inte bara är någonting där det samlas en oändlig massa bokstäver. Även den måttligt litteraturintresserade hittar här någonting givande ur böckernas värld.

25 bokverk som funnit nåd i den stränga juryns ögon visas upp här tillsammans med juryns omdömen som ibland är så översvallande att man kan fråga sig om det över huvud taget är någon idé att fortsätta den årliga tävlingen. Toppen verkar vara nådd, av vissa formuleringar att döma.

Visst finns det mycket att glädja ögat med. Bengt Anderbergs Nik-las och Figuren, en dagbok utan titel som, i förstone, ger intryck av en massa osorterade papper i bunt men som är desto mera spännande när man låter blicken stanna till.

En serie Shakespeare är stramt hållen i formgivningen och avviker i sin anspråkslösa framtoning inte mycket från de pocketböcker man ser i hyllan vid snabbköpskassan, och blir därför extra lockande.

Den stora elefanten i sammanhanget är dock bildverket Genomresa, ett fotografiskt livsverk av Putte Wickmans forne trumslagare Georg Oddner.

Det är en rakt igenom förnämlig skapelse av det format att soffbordet riskerar sprucken skiva. Vilka bilder!

Utställningen på Brunnsvik är öppen till 21 november.

Unna er ett besök. Inte minst om ni tror att böcker är "bara böcker".

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons