Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker från golv till tak

Annons

På Nybrogatan strömmar de bokälskande Faluborna ut och in i Erikssons bokhandel. Och Eriksson sitter som man bör på ett antikvariat. Vid ett litet bord i ett litet hörn. Omringad av böcker från golv till tak.

- Vi utökade för ett par år sedan och trodde att nu skulle här bli plats. Men nej, så blev det inte. Men det här är så in i norden skojigt. Det ger verklig livskvalité, säger Lars-Erik och ler förnöjsamt då en ung kvinna kommer in för att skänka Bröllopsboken.

- Vi gifte oss för två år sedan så snart är det dags att komma in och leta barnböcker, säger hon och ler lite hemlighetsfullt.

Lars-Erik är snabb med att erbjuda en bok i utbyte.

- Det är underbart med alla kunder. De har mycket att berätta. I den här hyllan finns "New age", det intresserar många damer. Här har vi fakta och historieböcker. Det är många från högskolan som handlar här, fortsätter Lars-Erik som driver antikvariatet tillsammans med hustrun Anita.

Paret smittades av sonen Torbjörns bokintresse.

- Torbjörn började sin försäljning av böcker på Ingarvets loppis och vi hjälpte till. Vi höll på i fyra år. 1997 startade han tillsammans med dåvarande flickvännen den här butiken som jag tog över då jag gick i pension 1998. Nu är också hustru Anita med i butiken. Det hela rullar på men inte går det att leva på. Även om det går bättre och bättre. Det tar nog en fem-sex år innan alla känner till en, menar Lars-Erik och visar oss lokalen.

Vi irrar runt bland bokhyllor fyllda av böcker och befinner oss snart inne i ett kök smockat med banankartonger och påsar. Här håller Bosse och Ma-rianne, praktikanter från arbetsförmedlingen, på att plocka fram böcker som ska sorteras in på rätt plats i hyllorna.

Då vi lämnar lokalen överräcker Lars-Erik ett kombinerat visitkort och bokmärke med texten: "Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ", undertecknat Cicero.

Mer läsning

Annons