Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker: Flickan och skulden

Annons

Att våldtäkter är något alldeles för vanligt förekommande är allmänt känt. Det är även det faktum att extremt få av dessa övergrepp överhuvudtaget polisanmäls. Men att situationen blir så förjävlig för den som tar det ofta enorma steget att anmäla har jag aldrig kunnat föreställa mig.

I Flickan och skulden, som är en bok om samhällets syn på våldtäkt, används begreppet "den andra våldtäkten" när man talar om rättsprocessen och offrets vardag efter det att hon anmält den våldtäkt hon utsatts för, och det är skrämmande läsning. Katarina Wennstam som har skrivit boken arbetar som kriminalreporter på SVT, och det var genom sitt jobb att bevaka flera rättsprocesser om våldtäktsmål hon fick upp ögonen för ämnet. Boken tar upp ett flertal verkliga fall och beskriver dessa utifrån olika synvinklar.

Boken är, trots att den är en fackbok, väldigt enkelt skriven. Allt är lätt att förstå, och det sätt på vilket innehållet presenteras engagerar. Trots att boken, med det hemska ämne den behandlar, är extremt jobbig att läsa lyckas Katarina Wennstam verkligen engagera läsaren, och det är bra, för den känns så himla viktig. Nog för att det är en klyscha, men det här är en bok som alla borde läsa, och kanske i första hand just de som aldrig skulle välja den själv. Därför skulle jag önska att alla högstadieskolor tog in boken i undervisningen. För den tar upp en viktig fråga på ett lättförståeligt sätt.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons