Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo vill ha ett levande centrum

Annons

Bo jobbar sedan hösten på konsultbasis mot centrumföreningen. De första månaderna skulle han enbart ragga nyetableringar men nu ansvarar han för alla delar i centrums utveckling.

Han har snabbt blivit bekant med affärsinnehavarna. När vi går genom centrum för att ta en kopp kaffe, är det flera som sticker ut huvudet genom dörren och ropar att de vill byta några ord med honom. Bo hejar tillbaka och lovar att titta in på vägen tillbaka.

Det andas en optimism och ett engagemang i centrum som inte funnits på väldigt länge, menar han.

- Vi har fått ett tiotal nyetableringar i stan de senaste åtta månaderna. Det är ett bra resultat och vi har mycket mer på gång.

Det var en sak som förvånade Bo storligen när han åtog sig uppdraget: Att Borlängeborna inte är stolta över sin stad. Han, som flyttade till bygden från Piteå för exakt tio år sedan, uppskattar stan med hela sitt hjärta.

- För mig är Borlänge helt unikt. Stan har allt; basnäring, huvudkontor för stora statliga myndigheter, handel, ett bra föreningsliv, idrott, snart ett äventyrsbad i världsklass, bra kommunikationer, travbana... Men Borlängeborna ser det först när man faktiskt visar på det.

- Jag tror det beror på att Borlänge är en ung stad. Stoltheten kanske kommer med tiden.

Centrum genomgår en förvandling, allt fler företag vill ha sina kontor i centrum.

Det ger underlag för restauranger och kaféer och även för butiker när de kontorsanställda handlar på lunchen, eller direkt efter jobbet.

Vilket leder oss till en av Bos "måste-punkter".

- Vi måste våga prova lite nya vägar och ha öppet när folk vill handla. Vi borde prova att ha öppet till klockan 20 i alla fall en kväll i veckan. Däremot tror jag inte på söndagsöppet.

Fast folk handlar på Kupolen på söndagarna?

- Jag kanske har fel där, men jag tror inte att söndagsöppet är det viktigaste.

Ett annat måste för alla Borlängebor är att acceptera att Kupolen finns och kunna dra nytta av det.

- Vi har ett köpcentrum 400 meter bort som lockar 4,5 miljoner besökare varje år. Tänk om vi kunde få dem att stanna till i centrum också. Ett steg tar vi i höst när vi arrangerar höstmarknaden tillsammans med Kupolen.

Centrum ska alltså inte konkurrera med utan komplettera Kupolen.

- Vi ska leva på mångfalden; ha små, unika butiker. Det har också kommit fram många bra förslag, som skridskobana på Sveatorget. Det är klockrent! En stor lekpark som lockar hit barnfamiljerna är också en bra sak och något jag verkligen ska arbeta för.

För att kunna locka besökare till centrum är det ett måste att göra stan tillgänglig, menar han.

Stan är i dag sluten med parkeringar runt om affärsgatorna men den som inte kommer från Borlänge eller den närmaste omgivningen, vet inte att det finns affärer här.

Bo ser det som enormt viktigt att öppna upp Stationsgatan och Målargatan för trafik, kanske den viktigaste frågan av alla.

- Det är då vi kan lyckas fånga dem utifrån, när de kan åka igenom och se vad vi kan erbjuda.

Hantverksbyn hamnar alltid i skymundan, hur många gator man än öppnar för trafik.

- Vi får se vad som händer med affärshuset Liljan, det beror på vad som sker med Stationsgatan. En gata rakt igenom Liljan skulle kunna binda ihop stadsdelarna.

När Bo flyttade till Dalarna var det för att börja jobba i mässhallen.

För den läsare som inte vet, hade Borlänge för några år sedan en mässhall i Kupolen där stora mässor, dansgalor och konserter arrangerades. I dag finns ingenting av det kvar.

- Det är enormt synd att Borlänge tappade det, säger Bo och låter nästan som en sörjande familjemedlem.

Kanske är det så det känns. Men han höll på att knäckas av det också.

- Om jag inte haft skogen vete fan var jag varit i dag. 1999 var jag på väg in i väggen med full fart. Istället slutade jag jobbet och startade eget, där jag inledde med att arrangera Runndagarna. Skogsterapi tror jag på. Och den är alldeles gratis.

Vad ska hända med centrum för att du ska bli nöjd med din insats?

- Att centrum är tillgängligt på ett sätt som det inte är i dag, att nyetableringarna rullar på och att vi har en mix av kontor, restauranger och butiker.

Och så vill han att handlarna i centrum ska ta gemensamma grepp för att visa vad de kan erbjuda.

- Vi ska synas tillsammans och lyfta fram mångfalden.

Nu ska centrumföreningen till och med få en webbsida...

- Ja, den borde väl ha gjorts för tio år sedan, säger Bo, och suckar lite.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons