Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo - ny tungviktare

Annons

Centern i Leksand har haft obotlig medvind i åratal. Och centern vinner valet även i år, det tvivlar inte ens partiets bittraste fiender på. Samtidigt är nyfikenheten stor på vilket betyg väljarna ger Bo Pettersson efter snart tre år som kommunalråd.

Kan centern fortsätta att växa och knipa ytterligare något mandat i fullmäktige, eller har kanske övriga borgerliga partier - moderaterna, kristdemokraterna, folkpartiet och Leksandspartiet - sin chans att knipa mandat på centerns och Bo Petterssons bekostnad?

För det råder inget tvivel om att partiernas ledare har stor betydelse för valresultatet. Doverskogs- och Danielseffekten är lika berättigade epitet som Maudeffekten. Frågan är om centern i Leksand även kan tala om en Boeffekt sent i morgon kväll.

Ja, varför inte. När Falu Kuriren lät de politiska motståndarna i kommunstyrelsen poängsätta Daniels och Pettersson på fem olika ledaregenskaper visade det sig att Pettersson är en kvalificerad efterföljare.

Han vinner nämligen på poäng mot Bertil Daniels vad gäller såväl "organisationsförmåga" som "lyhördhet". Just lyhördheten betecknas som en av Petterssons starkaste sidor, enligt ks-ledamöterna.

Daniels vinner stort i "utåtriktad folklighet", bedöms starkare i "beslutsamhet", och om än knappt även i sina "lagledaregenskaper".

Räknar man däremot ihop alla betyg så får båda ledarna 67 av 100 möjliga poäng. Dött lopp, alltså. Vilket mycket väl kan innebära att centern behåller sin dominerande ställning i Leksand ytterligare en mandatperiod.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons