Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Lundgren på snabbvisit i Orsa

Annons

Moderaterna gjorde ett dåligt val i höstas. I riket, och i Orsa, där partiet tappade två stolar i kommunfullmäktige.

- Vi var för otydliga i tre strategiska frågor, förklarade partiordförande Bo Lundgren, på snabbesök i Orsa inför omvalet.

Han förklarade att det tar tid att komma tillbaka. Så partikamraterna i Orsa kan inte räkna med någon draghjälp på söndag av stigande rikssiffror i opinionsmätningarna.

Partiet har därtill tappat en av sina profilfrågor - vårdnadsbidraget - till kristdemokraterna.

- Det var vi som låg bakom det första borgerliga förslaget till något som då, på 1980-talet, kallades barnomsorgsbidrag, förklarade Bo Lundgren och ansåg det självklart att föräldrar ska ges ekonomisk möjlighet till att fritt välja barnomsorgsform.

- Se där en lokal fråga, som gäller hela riket, noterade han. Valutgången i Orsa kan bereda väg för en sådan reform i Sverige.

Rikspolitikerna har avlöst varandra inför omvalet i Orsa och den fråga av lokal karaktär som de främst känner till är problemet inom polisen.

Bo Lundgren ska morgonen efter (läs i dag) hälsa på hos Orsapolisen, där han ska bli informerad om den bantning av polisväsendet i länet, som bland annat innebär att stationen i Orsa stänger.

- Polisens problem gäller hela landet, menade Bo Lundgren.

- Detta då det helt enkelt utbildas för få poliser. Ett annat problem är att även om det skulle finnas poliser, så har distrikten inte råd att anställa sådana. De har för snålt tilldelade resurser.

Bo Lundgren talade också om vikten av en kvalitativ skola, med betyg för att mäta kunskapsnivån. En skola där man visar varandra respekt.

Frågestunden kom att handla mycket om ekonomi. Fördelen av euro, turistmoms, fastighetsskatt och det totala skattetrycket.

Främlingsfientlighet har blivit en profilfråga inför omvalet i Orsa och Bo Lundgren betonade den tillgång invandrare innebär, men att de måste ges möjlighet att verka i landet, inte tvingas in i en passiv bidragstillvaro.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons