Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BO besöker Rättvik

Annons

Socialdemokraterna i Rättvik har bjudit in barnombudsmannen, Lena Nyberg.

- Bland annat för att vi politiker beslutat ta hänsyn till barnperspektivet i alla beslut vi fattar. Vi har också ansvar för att vi följer FN:s barnkonvention, säger Anki Dåderman socialdemokratisk kommunstyrelse- och kommunfullmäktigeledamot.

- Tyvärr kan vi inte säga att vi lever upp till FN:s barnkonvention i alla avseenden. Vi kan inte heller säga att vi tar hänsyn till barn och ungdomar i alla våra beslut, säger hon.

Lars Kratz påpekar också att BO:s besök ytterligare understryker den nya barnplanen som antogs av kommunfullmäktige i våras.

- Att tänka på barnen i alla beslut är inte så svårt. Svårigheten är att faktiskt besluta så det gagnar barnen. I vår kommun tycker jag vi arbetar för barnens bästa och hela deras situation.

Att vi lyckats förhållandevis bra med det visar inflyttningen till Rättvik, att många föräldrar väljer Rättvik för att det är en bra och trygg miljö för barn att växa upp i.

- Samhällets syn på barn är viktig, men också barnens syn på samhället. I båda fallen handlar det om respekt. Naturligtvis måste kommunen ständigt utvecklas i de här frågorna.

-Jag tycker att barnomsorg och skola fungerar bra och i de fall särskilt stöd behövs finns också det att få, men jag beklagar att 17 tjänster inom skola och barnomsorg tagits bort inför höstterminen, något som helt klart drabbar barnen, säger Lars Kratz, som välkomnar besöket barnombudsmannen gör i Rättvik.

Lena Nyberg kommer först att äta lunch i Rättvikskolans matsal därefter besöker hon förskolan Paletten i Vikarbyn. På eftermiddagen möter hon social- demokratiska politiker i barn-och utbildningsnämnden och socialnämnden. På kvällen medverkar Lena Nyberg i ett offentligt möte i Kulturhuset.

Och det är en barnombudsman som sedan en tid fått en starkare och mer självständig roll. Hon ska bland annat företräda barnen och arbeta för att FN:s barnkonvention följs.

- Vi hoppas att så många som möjligt kommer till Kulturhuset och ställer frågor till barn- ombudsmannen. Syftet med besöket är inte att visa skolor och förskolor i Rättvik, meningen är att få veta mer om BO:s roll, att barn i Rättvik ska få kännedom om BO och hur vi som politiker och anställda ska kunna följa FN:s barnkonvention och verkligen se till att barnperspektivet alltid finns med oss, säger Kerstin Forsberg, i barn-och utbildningsnämnden.

- Barnperspektiv betyder inte alltid mer pengar eller mer resurser. Det handlar också om respekt och attityder. Vi ska till exempel göra en noggrann bedömning när vi anställer personal inom skola och barnomsorg.

- Det ska finns respekt för barn som människor och egna individer. Vi vuxna måste lyssna på barnen, se dem och deras olikheter, anser Anki Dåderman och Kerstin Forsberg.

Det är en ständig process och vuxna har ett stort ansvar .

- Ett obehagligt minne från skoltiden kan sätta djupa spår. Det kan handla om en för oss vuxna till synes obetydlig situation. För barnet kan det vara oerhört sårande.

- Trots det ekonomiska läge vi har gäller FN:s konvention om barns rättigheter och det är vår uppgift att hålla den levande, bland annat med diskussioner, debatter och besök som detta under onsdagen, säger Anki Dåderman.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons