Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blytung musikal

Annons

Att såga gymnasieelevernas examensarbete måste vara bland det taskigaste som överhuvudtaget går att göra och det tänker jag inte heller göra. Tvärtom. Det är elevernas insatser som räddar det miserabla finska manuset. De gör sitt yttersta för att ro föreställningen i hamn.

Alla är övertygande i sina roller, sångnumren framförs med en tonsäkerhet som slår merparten av förra helgens schlagerfinalister och den tjejbaserade orkestern under ledning av Mats Bender känns oerhört kompetent.

Varför ska de då behöva brottas med ett så uselt grundmaterial?

Vart tredje år satsar skolan på att sätta upp en större produktion för att alla esteter någon gång under sina tre år ska få känna på något som ändå hamnar i närheten av "riktig" teater. Nu är det ändå inte bara att välja och vraka bland Broadwaysuccéerna. Musikalerna är låsta till diverse upphovrättsägare och att det är ett gäng elever som vill framföra den tas det ingen hänsyn till. Åtskilliga tusenlappar ska pungas ut innan ens repetitionerna får påbörjas.

Enligt eleverna själva var det svårt att hitta ett manus som passade årets avgångsklass som består av 16 tjejer och bara tre killar. Om manuset dessutom ska hittas i den allra billigaste av reabackar så måste det bli ännu svårare. Låt oss ändå vid Gud hoppas på att det inte är den usla ekonomin som tvingat på esteterna Blyton Rock utan att det trots allt är eleverna själva som fått välja.

Frågan dyker ändå upp om det trots allt inte finns en viss förkärlek hos vissa estetansvariga för dessa svårmodiga och obegripliga absurditeter.

Det skulle kännas som en befrielse att åtminstone någon gång få lämna salongen och känna sig rejält underhållen. Rak och enkel underhållning, gärna baserad på begriplig humor tycks dock vara tabu.

Hittills har musikalen spelats för skolelever från Vansbro och Malung och ikväll har även allmänheten möjlighet att se föreställningen. Se den, om inte annat så för de tappert kämpande elevernas skull.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons