Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluff kostade 50 jobb i Ludvika

Annons

Mellanspänningsställverken blev en storsäljare när de flyttades från Asea i Ludvika i omgångar till Arboga på 1970- och 1990-talen. Det var en stjärna inom ABB fram till 1997 då Arboga missbedömde marknaden och ABB spelade bort sina chanser i bland annat ett internt maktspel lett från Italien. 2002 förlorade 300 sina jobb i Arboga och 50 jobb räddades tillfälligt till den nystartade divisionen för AX1 i Ludvika.

I april kom beskedet att verksamheten inte varit tillräckligt lönsam och avveckling och flytt till Italien pågår nu.

I fredags kväll kom ABB med avslöjandet att de i en internrevision hittat oegentligheter i Italien som pågått under hela den tid då ABB:s världsvida mellanspänningsdel strukturerats om.

I världen hade ABB 19 olika typer av mellanspänningsställverk, för två år sedan blev de bara två, svenska AX1 och italienska Unigear. En rad fabriker har lagts ned och verksamheten koncentrerats till Dalmini i Italien, Peking i Kina och Bruno i Tjeckien.

Sif-fackets ordförande i Ludvika, Nils-Olof Olsson, anser att ABB omedelbart måste ompröva nedläggningsbeslutet i Ludvika.

- Att det förekommit oegentligheter förstärker den uppfattning vi fått av italienarna. Den plattform AX1 vi tillverkar i Ludvika finns ännu kvar. Nu kan man allt anta att beslutet om nedläggning i Ludvika fattats på felaktiga grunder. Nu tänker vi från fackligt håll ta en rejäl diskussion med ansvariga, säger Olsson.

Metalls representant i ABB Power Technologis styrelse Hans Lindberg är upprörd.

- Det här var nyheter och inte känt när beslutet om flytt av mellanspänningsenheten togs. Visst kände vi till att det var ruffel och båg i Italien även om vi inte kunde peka på vad. Arboga klagade mycket på Italien och i Ludvika stördes vi också. Nu har vi svart på vitt när Jürgen Dormann tillämpar nolltolerans, säger Lindberg.

ABB:s koncernchef säger i ett uttalande:

- Vi har en nolltoleranspolicy när det gäller felaktigt beteende och vi agerade genast för att ta itu med frågan. Vår undersökning visade att detta är en isolerad händelse. Vi har kontaktat berörda myndigheter och avslöjat vad vi har funnit.

Italienarna övervärderade sin vinst med 70 miljoner dollar, 540 miljoner kronor från första kvartalet 1998 fram till första kvartalet 2004.

Det motsvarar 1,4 procent av ABB:s totala vinst för perioden.

ABB har avskiljt enhetschefen i Dalmini från det huvudsakliga ansvaret och ytterligare disciplinära åtgärder för andra medarbetare är under övervägande.

Företagets undersökning avslöjade också två fiffelaffärer i samband med att man tog ett kontrakt för kraftutrustning i Italien.

ABB har också lämnat ett liknande avslöjande i USA till United States Securities and Exchange Commission.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons