Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomsterkung fick kulturpris

Annons

Roland Öjeskog, Orsas egen blomsterkung, blev den tredje mottagaren av Börje Ax kulturpris, ett alternativpris som tidigare har tilldelats Lennart och Ulla Granström samt Leif Grindal.

Börje har tagit vid efter Orsa aqademie och belönar de mer jordnära kulturpersonligheterna. De som idogt verkar i det tysta, utan stora åthävor.

- Det behövs ett alternativ till kommunens kulturpris, säger Börje, eftersom det alltför ofta ges till personer som ger Orsa PR, i stället för att uppmuntra det lokala kulturlivet.

- I år var ett undantag, när Ulla Borén fick priset, vilket var bra.

Årets mottagare av Börje Ax kulturpris blev Roland Öjeskog och han är obestridigt Orsas blomsterkung. Så vad passade väl bättre än att dela ut priset under slåttern av Knutar Einars äng - ett av Rolands skötebarn.

Anja Sundberg kallade samman skördefolket med en hornlåt och Börje sammanfattade Rolands kulturinsats genom att helt enkelt dra naturskyddsföreningens aktivitetsprogram.

- Sedan tar man alla aktiviteter gånger alla år som Roland har varit verksam, så får man en uppfattning om vad han har gjort och gör för att sprida kunskap om våra växter.

Sedan stärkte man sig med välling och smörgås innan skörde-arbetet tog vid igen.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons