Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomster-entusiaster

Annons

Tre entusiaster i Boda genomför ett tämligen unikt projekt just nu.

De förnyar gammelgården genom att plantera olika växter, som var vanliga förr.

- Vi har samlat växter från byarna runt omkring under våren. Vi kallar det kulturväxter, sådana som odlades förr och som på ett eller annat sätt var beroende av människan för att klara sig, säger Inger Samuelsson och paret Tomas och Sara Jons.

Trion har anlagt en kålgård och hägnat in landen med ett pilstaket. Dessutom har man gjort en mullbänk framför Sjonsstugan med perenner.

I de två avdelningarna kan man hitta exklusiva växter.

Där finns rabarber från Svärdesgården i Osmundsberg, Rättviksärtor, Leksandslök och en kålrot som kallas Sollrot, eftersom den har sitt ursprung på Sollerön.

Bland prydnadsväxterna finns en Rättvikshätta (Stormhatt), aklejor från kyrkbyn och humle från Mökjasgården i Lenåsen.

- De flesta av våra plantor har sitt ursprung från 1800-talet, säger Tomas Jons.

Idén till den kulturhistoriska trädgården fick trion eftersom man ville komplettera de gamla byggnaderna med växtliv. Dessutom är de här personerna - bosatta i byn - mycket intresserade av att bevara gamla växter.

- Det här är vårt sätt att låta det gamla finnas kvar. Vi hoppas att vi dessutom kan utöka vår genbank. Finns det någon som har gamla växter tar vi tacksamt emot dem i vår trädgård, säger Sara Jons.

Till midsommar ska informationstavlor och vackra skyltar berätta mer om växterna i trädgården.

- Det finns mycket som folk kanske inte känner till. Att kullorna i Rättvik förr blev rödkindade eftersom de åt mycket ärtor. Och att man odlade lila morötter som ökade sexlusten, säger Sara vidare.

De tänker till ett annat år komplettera växterna med att slå ett slag för slåtterängen, som sluttar ned från husen. Och att marknadsföra olika vandringsleder.

Trädgårdsstolar stulna från Prästskogen

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons