Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomquist nöjd med nya organisationen

Annons

Ända sedan 2004 har socialförvaltningens organisation varit utsatt för omorganisering.

Externa konsulter anlitades och förslag på organisationsmodeller lades fram.

Modeller som dock inte vann något gehör varken bland personal, tjänstemän eller politiker.

- Flum, sade Bruno Blomquist i höstas om det förslag som konsulten tagit fram.

En åsikt som backades upp av dåvarande tillförordnade socialchefen Jonny Schön, som istället drev igenom en annan organisationslösning innan han lämnade chefsposten.

Målet med den har bland annat varit att få ett närmare samarbete med andra kommunala enheter, inte minst skolan, för att därigenom minska de stora kostnader kommunen i dag har för vård av ungdomar som far illa.

Enligt Schöns modell ska förvaltningens arbete gentemot barn och ungdomar struktureras upp så att man på varje roll i organisationen och ledningssystemet klart vet vilken uppgift man har.

- Framför allt ska barn- och ungdomsresurserna samlas i en organisation och i stort överensstämmer detta med en lösning som finns i Strömstad, och som jag själv förespråkat borde införas också här, säger Bruno Blomquist.

I Strömstad har man nått mycket goda resultat. Samordningen av barn- och ungdomsarbetet har gjort att man upptäcker problemen snabbare, och därmed kan gå in med insatser i ett tidigare skede.

På bara några år har det sparat åtskilliga miljoner kronor i Strömstad.

- Jag hoppas att så kan bli fallet också här. Klart är i alla fall att personalen nu börjar få lugn och ro och kan blicka framåt i arbetet. Tio stycken nya tjänster ska dessutom tillsättas, en av dessa hoppas jag kan bli placerad i polishuset där det skulle behövas en socialsekreterare som kan närvara vid till exempel förhör av brottsmisstänkta barn- och ungdomar avslutar Blomquist.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons