Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodsockerfall kan tas för berusning

Annons

Vilka är de synbara tecknen på att en diabetessjuk har för låg blodsockerhalt?

- Kraftig insulinkänning gör att man blir medvetandepåverkad. Hjärnan kopplar inte riktigt. Man blir ouppmärksam, trött, vinglar och kanske sluddrar. Man blir lättirriterad och oförstående. Många är inte medvetna om den situation de befinner sig i och kanske fräser om någon vill hjälpa.

Det kan misstas för alkohol- berusning?

- För en lekman är det inte så lätt att se skillnaden. Men det finns skillnader. En som fått blodsockerfall luktar inte alkohol till exempel. Berusade är oftast röda i ansiktet. Medan diabetessjuka blir bleka och kallsvettiga av en kraftig insulinkänning.

Hur påverkar det personen?

- Det kan vara ett stort dilemma för den det drabbar. Ett stort bekymmer. Utan tvekan finns personer som blir begränsade av rädslan för att drabbas. Man förlorar kontrollen och kan bete sig helt bisarrt. Och när insulinkänningen släpper kommer de inte ihåg vad som hänt.

Vad ska man göra om man ser någon som visar tecken på blodsockerfall?

- Försöka prata med personen. Ge den något med socker - helst druvsocker, det tas upp snabbast. Men definitivt inte lightläsk, det måste vara riktigt socker för att ha någon verkan.

- Är personen allvarligt påverkad och till och med medvetslös så är det framstupa sidoläge som gäller, och att ringa ambulans.

Vad kan hända om de inte får rätt hjälp?

- Blir man liggande med mycket lågt blodsocker under lång tid kan man få en obotlig hjärnskada. Man kan också drabbas av hjärtstopp. Men det tillhör ändå sällsyntheterna.

Ökar antalet diabetessjuka i Sverige?

- Ja. Typ ett ökar inte så mycket, men däremot insjuknar människor i allt yngre åldrar. Typ två ökar desto mer. Där finns en stark koppling till övervikt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons