Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodiga kanyler kastade utomhus

Annons

Den vårdslösa hanteringen av riskavfallet uppdagades av Inger Sandebert, tidigare anställd inom vården och väl informerad om vilka stränga regler som gäller i sammanhanget.

Det var en upprörande syn som mötte henne när hon vid middagstid kom till återvinnings-

stationen i hörnet Lärkvägen-Axvägen för att lämna avfall.

Hon insåg genast situationens allvar och slog larm till såväl sjukvården som polisen.

- Jag ringde upp akuten och ville att de skulle skicka ut någon för att hämta in detta riskavfall. Men de hänvisade i stället till polisen. När jag kontaktade polisen fick jag till svar att det inte fanns någon patrull, säger Sandebert som ser mycket allvarligt på det inträffade.

- Det här strider mot alla regler när det gäller riskavfall. Jag har själv jobbat inom vården så jag vet vad som gäller.

Klart är att använda blodprovs-tuber, tömda eller fyllda, sprutspetsar och blodiga förband över huvud taget inte får finnas bland vanliga sopor eller återvinningsbart material. I detta fall hade det stora partiet dess värre dumpats på marken fullt tillgängligt för vem som helst.

- Det är mycket blod och det kan ju vara smittat. Dessutom luktar det blod och det lockar till sig djur.

Sandebert är också upprörd över det faktum att vårdens sekretessbestämmelser uppenbart har åsidosatts. På flera av de fyllda tuberna fanns etiketter med patienternas namn och personnummer fullt läsbara.

Efter cirka fyra timmar anlände en polispatrull som plockade upp de många tuberna och förde bort dem från platsen. Hur länge riskavfallet legat på platsen är ännu oklart.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons