Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodig markfejd i centrala Somalia

Annons

Konkurrerande underklaner i centrala Somalia drabbade i helgen samman i våldsamma strider om brunnar och betesmarker, berättade vittnen i trakten.

Minst 20 människor dödades och många andra skadades på lördagen i byarna Gorof och Bogo i regionen Hiraan. Det framgick inte om dödsoffren var stridande eller vanliga civila.

De båda underklanerna murursade och hawadle, som tillhör landets dominerande klan hawiye, har länge legat i fejd om de lokala naturtillgångarna. Traditionell rivalitet om vatten och mark _ livsviktiga för människornas boskap, getter, får och kameler _ skärps varje år under den återkommande torkan. Men konkurrensen har tagit sig allt blodigare former i takt med att modernare vapen förts in i trakten.

Tvisterna i området har ingen koppling till det islamistledda upproret mot Somalias övergångsregering, strider som främst utkämpas i huvudstaden Mogadishu. Regeringens fixering vid huvudstadsområdet har lämnat stora delar av landet i händerna på äldre klanledare, samtidigt som åldermännens inflytande börjat svikta till följd av konflikternas förändrade karaktär.

Få länder har rasat samman så kapitalt som Somalia, en fattig stat med omkring tio miljoner invånare och skakad av blodiga maktstrider alltsedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991. Våldsnivån och grannländers inblandning har omintetgjort en rad internationellt stödda försök till fredsförhandlingar.

TT

Mer läsning

Annons