Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockgränserna sprängs - om SD blir vågmästare

/
  • Knut Scherman (SD) - Vi vill samarbeta i sakfrågor. Men vi får se vad som händer.
  • Krister Andersson (V) - Nej. Det är helt uteslutet att vi samarbetar med SD. Det är ett odemokratiskt parti. Vi går hellre i opposition är samarbetar med SD.
  • Krister Johansson (S) - Nej. Vi är mycket tydliga med att vi inte samarbetar med SD. Blir dom vägmästare måste vi bryta blockgränserna.
  • Inger Olenius (MP) - Nej. Vi har inte pratat om det i partiet, men min åsikt är att det inte finns utrymme för samarbete. Blir det så går jag ur partiet.
  • Mats Dahlström (C) - Nej. Vi tror på alla människors lika värde, och SD kan knappast stå för det. Något samarbete är inte aktuellt.
  • Erich Collberg (M) - Klart och tydligt nej. SD har inget i Faluns politik att göra. Det vore verkligen bedrövligt om de blev vågmästare - då måste andra lösningar hittas.
  • Maria Gehlin (FAP) - Det är nej. Vi sitter hellre i opposition än har något samröre med SD. Vi har till och med varit tveksamma att debattera med SD i valrörelsen.
  • Kerstin Söderbaum Fletcher (FP) - Nej. Vi är absolut emot ett samarbete. Det kan vi inte tänka oss. Måste det till ett uppgörelse mellan blocken har vi mest samsyn med MP.
  • Håkan Nohren (KD) - Vi säger nej. Deras ideologi stämmer inte med vår. Vi har inte tagit något formellt beslut i partiet, men när vi gör det blir det nej.

Annons

VINJETT: VAL 2010

Mycket talar för att SD får ett eller två mandat i Falun.

Men fullmäktigepartierna gör tummen ner för något samarbete med partiet.

- Om mitt parti närmar sig SD går jag ur partiet, säger Inger Olenius (MP), som varit fullmäktigeledamot i tre mandatperioder.

Och Maria Gehlin, Falupartiet, skräder inte orden:

- Om SD kommer in och får något att säga till om bryter vi blockgränserna. Då jobbar vi hellre i opposition om valutgången blir sådan.

Alla partier säger nej till samarbete med Sverigedemokraterna.

- Vi har haft ingående diskussioner om ett scenario där SD blir vågmästare. Vi säger tvärt nej till det. I ett sådant läge måste blocken brytas upp, kommenterar Krister Johansson, ordförande i Arbetarkommunen (S) i Falun.

Moderaterna säger likadant:

- Det vore bedrövligt om situationen uppstår att SDF blir vågmästare. Vi säger absolut nej till något som helst samarbete. Då måste vi hitta en stabil majoritet på annat sätt, säger Erich Collberg (M).

Om inget av blocken får egen majoritet - i senaste valet vann Alliansen med ett mandat - och SD blir vågmästare lär det bli förhandlingar efter valet om hur en majoritet ska skapas.

Det finns flera scenarier:

* Centern vandrar över till rödgrönt. Det har skett tidigare.

- Men vi är tydliga med att vi är ett borgerligt parti idag, säger kommunalrådet Mats Dahlström (C).

* Miljöpartiet går till Alliansen.

* Falupartiet kan lockas över till den rödgröna sidan, enligt bedömare.

* Det block som får majoritet får styra, men varje fråga görs upp på förhand - utan SD.

Så här säger Knut Scherman, SD:s förstanamn:

- Vi vill samarbeta i sakfrågor. Men vi får se vad som händer. Före valet går det att säga en sak, efter valet en annan.

Mer läsning

Annons