Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockad hotar byggarbeten på Idre Fjäll

Annons

Ett norskt byggföretag genomför just nu ett stort byggprojekt på Idre Fjäll. Företaget är själva delägare i en stor del av de nya fritidshus man uppför. Men fackförbundet Byggnads krav på ett kollektivavtal kommer som en överraskning för byggföretagets Björn Nymoen.

- Vi har norska snickare och följer de norska avtalen, säger Björn Nymoen.

Byggnads ståndpunkt är att ett företag som jobbar på den svenska marknaden ska följa de svenska spelreglerna. Man ska även ha ett svenskt kollektivavtal.

- Vi har de här avtalen i Norge, men det skulle kosta oss ytterligare mellan 25 000 och 30 000 kronor att även ha ett svenskt kollektivavtal, säger Nymoen.

- Ett svenskt företag som jobbar i Norge måste följa de norska reglerna och detsamma gäller ett norskt företag i Sverige, säger Krister Larsson på Byggnads avdelning i Borlänge.

Om inte det norska företaget accepterar att teckna kollektivavtal, kan det bli så att bygget av ett antal fritidshus på Idre Fjäll sätts i blockad.

- Vi har ju inga egna medlemmar som jobbar som vi kan ta ut, men vi kommer att informera om det olämpliga, säger Krister Larsson.

Mer läsning

Annons