Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blix och Blair i varsitt Iranhörn

Annons

Alla tecken på svaghet gentemot Iran och dess atomprogram "är absolut livsfarliga", säger Storbritanniens premiärminister Tony Blair. FN:s tidigare vapeninspektör Hans Blix tycker att faran snarare är om Iran känner sig "förödmjukat".

Inför väststormakternas fortsatta sexpartssamtal förespråkar premiärminister Blair en hård linje.

Efter Frankrikes, Kinas, Rysslands, Storbritanniens, Tysklands och USA:s möte i London i måndags har Teheranregimen upprepat sin tidigare linje: Att forskningen inte syftar till atomvapen men att landet håller på sin rätt att utveckla atomenergi. Stormakternas försök att öka pressen på Iran fortsätter på torsdagen.

Blix, chef för en svensk kommission mot kärnvapen, manar tvärtom till försiktighet. Om de iranska ledarna känner sig "förödmjukade" av omvärlden kan de bli oresonliga, upprepar han i samtal med journalister i New York.

Blix ser paralleller mellan Saddam Husseins läge för några år sedan och Teheranregimen nu.

Vid motsatt extrem från Blix finns Israel, och i synnerhet då den forne premiärminister Benjamin Netanyahu, som nu omnämner Iran "som en giftgejser, en giftig gas" i världen. På tisdagen jämförde Netanyahu, numera ledare för Israels troligen populäraste parti Likud, de iranska ambitionerna med Adolf Hitlers dröm om ett evigt rike.

TT

Mer läsning

Annons