Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivit mer skräck än bus

Annons

Det är något som fått makarna Kenth och Gina Carlsson i Falun att reagera.

- Firandet har en tendens att bli allt mer blodigt och skräckinjagande, jag tänker förstås på alla otäcka masker och olika redskap som finns ute i marknaden, till och med i barnaffärer. Grymheten har fått en för viktig roll i dagens firande, säger Kenth Carlsson.

Kenth och hustrun Gina har bott i USA i åtta år. För två år sedan flyttade paret med två döttrar, 15 år och 17 år gamla till Falun.

Paret Carlson, som driver butiken Livsgnistan, före detta Hälsogruvan i Falun, känner inte igen mycket från Halloweenfirandet i USA.

- I USA klär barn och även vuxna ut sig till sagofigurer, som Musse Pigg, sagoprinsessor, clowner och andra trivsamma figurer.

- Visst förekommer det även häxor, men mestadels med snälla ansikten, påpekar Kenth.

Även när det gäller att besöka folk i hemmen, skiljer sig traditionerna en hel del.

- Här knackar vi på hos familjer utan någon urskillning. I USA besöker man bara familjer som har tänt någon lykta, eller har en pumpa utanför dörren.

Och något egentligt bus förekommer inte.

- När man knackar på dörren hos en amerikansk familj, gör man något trolleritrix, därefter bjuder man på godis, berättar Kenth.

Carlssons poängterar att de inte vänder sig mot själva firandet:

- Det är ett kul inslag i höstmörkret, det vi reagerar på är att firandet bygger så mycket på skräck

Halloween i USA firas den 31 oktober och är en av årets största helger. Överallt firas det, det finns till exempel speciella spökhus och i många kvarter ordnas det speciella fester.


Faktaruta:fakta | Halloween
I slutet av oktober hedras de döda i kristen tro, såväl kristen som hednisk tradition.
Den kristna traditionen heter Allhelgonahelgen. Den hedniska Halloween, eller All hallow Eve, som betyder just alla helgons afton.
Halloweenfirandet har sitt ursprung på Irland. I mitten av 1800-talet kom firandet till USA. I Sverige började man fira Halloween först i början av 1990-talet.
1995 lanserades Halloween med stor kraft i svenska butikerna.
Till traditionen hör bland annat spöklyktor av utskurna pumpor, samt utklädda barn som tigger godis under hot om bus (trick or treat).

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons