Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivande vinterparadis för engelsmän

Annons

Västerdalarna som vintereldorado för turistande engelsmän? Ja, tanken är inte alls verklighetsfrämmande. Just nu gästas bygden av en grupp representerande engelska researrangörer. Och de presenteras ett myller beståndsdelar i ett tänkbart framtida aktivitetspaket.

Kyla och snö behöver inte enbart ses som faktorer som höjer elkostnaden, ger snösvängen fullt upp och tvingar bilister till ett morronpass med isskrapa innan avfärd. För den som knappt vet vad en riktig vinter är för något, finns också oanade möjligheter till rekreation och aktivitetsupplevelser.

De brittiska öarna ligger längre söderut och dessutom mer exponerade för den värmande golfströmmen. Det gör att vintrar som här är vardagsmat kanske upplevs några få gånger per generation där. Norröver i Skottland är det inte ovanligt med snö, men den är inget att bygga någon större snöturism på. Innan hugade vintersportare ens hunnit dit kan blidare grader smält vitvaran till blask.

Att då exempelvis kunna ta en skridskotur eller pimpla på en hårdfrusen västerdalsk sjöis är som att komma till en annan värld.

Men finns det verkligen en marknad att kunna skeppa turister hit till Sverige?

- Absolut. För oss är det här väldigt exotiskt, säger Steven Murray.

Hur ska då svenska arrangörer ta emot engelska gäster för att det ska bli en framgång?

- Folk ska vara sig själva, råder Steven Murray. Han tillägger:

- Dessutom är det viktigt att allt är välarrangerat.

Under fyra späckade dagar ges den engelska gruppen smakprov på vad ett välarrangerat vinterpaket skulle kunna innehålla. En av programpunkterna avverkades vid fredagens Snöå där långfärdsskridskor och sparkstötting var några anhalter. Och att döma av intresset från besökarna - trots att evenemanget kryddades av virvlande snökristaller i snålblåst - så kan det finnas fog för förhoppningen att flera av deras landsmän och landsmanninor skulle finna begivenheten lockande.

Inte ens den besökare som slog en rejäl mollbergare rätt ner i isen - tyvärr utan att kameran hann med - tycktes ta upplevelsen med annat än glatt jämnmod.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons